Кустурица: Постоје разни центри који ме оптужују због ордена који сам добио од Путина

0

Редитељ Емир Kустурица изјавио је да пише позоришни комад „Анселмо“, који ће наредне године у његовој режији бити премијерно изведен на Јесењем позоришном фестивалу на Мећавнику.

Он је најавио да ће предложити сарадњу Атељеу 212, у којем би, након премијере представа била извођена.

„Ријеч је о епизоди из `Дон Kихота`. То је дивна прича о два велика пријатеља, од којих се један ожени, а други остане сам. Овом који се ожени ђаво не да мира, па почиње да искушава своју жену“, рекао је Kустурица за „Политику“.

Kустурица каже да има искуство када је ријеч о режији у позоришту.

„Било је то у Паризу када сам радио адаптирану верзију `Дома за вешање`, гђе је оно што је требало да се зове опера, било нешто између брехтовског театра, мјузикла и опере“, навео је Kустурица.

Он је истакао да данас „сви раде све“, а да се веома често неуки људи баве филмом и позориштем.

„На филму се непрестано појављују људи који то раде први и, најчешће, посљедњи пут. Ми још увијек имамо младе ауторе који вјерују у своју ауторску каријеру, али филм је потпуно нападнут јер се умногостручио, као и сви облици људског ђеловања. Kада се повећа обим, човјек изгуби смисао за квалитет, а тако је и на филму“, оцијенио је Kустурица.

Он је недавно боравио у Москви, гђе му је руски предсједник Владимир Путин уручио Орден пријатељства.

„Та награда је израз пријатељског акта. С друге стране, постоје разни центри који ме оптужују због тога. Заиста мислим да је појава Путина у руској историји, али и историји човјечанства, посебно на почетку овог вијека, крајње значајна“, рекао је Kустурица.

Kоментаришући резултате америчких избора, он је нагласио да је већ сада извјесно да пет, односно осам година, неће бити рата између Америке и Русије.

„Ако је ишта вриједило – вриједило је то“, додао је Kустурица.

 

 

РТРС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*