КУСТУРИЦА: Западна Европа или САД би могли покушати напасти Русију попут Наполеона и Хитлера

0

Постоји сценарио у коме би Русија могла бити нападнута од стране западне Европе или САД, рекао је Емир Кустурица за РТ, истичући да су Наполеон и Адолф Хитлер то исто једном покушали, али да обојица нису успели.

„Западна Европа или Америка ће покушати учинити оно што је Наполеон покушао“, нагласио је награђивани филмски режисер, док је говорио о односима између Москве и Запада.

„Наполеон је отишао у Русију са 600.000 војника и вратио се са 30.000. Хитлер је такође поражен“, додао је он.

Познати филмски редитељ дао је интервју за РТ током „Бољшој“ фестивала у Дрвенграду. Он верује да ће за пет година постојати евроазијски континент који ће ујединити људе и учинити њихове животе бољим, али само под једним условом – да не буде великих ратова.

„Уједињење евроазијског континента економски – не мора бити политички – би се на крају могло десити. То ће бити неизбежан сценарио“, нагласио је он. Он је додао да ће Исток и Запад бити више уједињенији и да ће моћи „производити робу“ унутар Евроазије.

Свет сведочи о „уништењу Европе“

Кустурица сматра да је „вештачки свет“ који креирају медији и „европска елита“ у процесу „деградирања“.

„Имамо Немачку која је на врхунцу економског успеха, али имамо кризу миграната која се увози споља“, рекао је он, наглашавајући да сматра да је и он мигрант „на одређеном нивоу“ и да се не противи миграцији као феномену.

„Цела Европа је подељена“, рекао је он, истичући да тражиоци азила неће ићи у Саудијску Арабију, „једну од најбогатијих земаља на свету“, већ у Немачку.

„Да ли се они [мигранти] управљају тиме да униште Европу и размене крв Европе како не би имали националне државе, или да имају регионе у којима религија и култура неће бити важни?“, запитао се он.

Према речима српског режисера, свет је тренутно сведок „уништавања Европе“. Он наглашава да „политичка елита“ производи „кризу“ на Блиском истоку, „стварајући ратове“ и доводећи мигранте у Европу. Они који раде на овој „деградацији“ само „започињу ратове и отварају врата хаоса“, објашњава Кустурица.

Европа тренутно доживљава најгору избегличку кризу од Другог светског рата. Број тражилаца азила у ЕУ је прошле године достигао 650.000, према статистичким подацима Еуростата. Захтеви углавном долазе од грађана Сирије, Нигерије и Авганистана. Немачка, Италија, Француска, Грчка, Шпанија и Велика Британија су најтраженије земље.

Искра

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*