ЛАКРДИЈА: Суд за ратне злочине ОВК се усклађује са Уставом „Републике Косово“

НАВОДНО ЈЕ ДЕВЕТ ПРАВИЛА ФЕЛЕРИЧНО ЈЕР НИЈЕ У СКЛАДУ СА ТАЧИЈЕВИМ УСТАВОМ

0

СПЕЦИЈАЛИЗОВАНО веће Уставног суда Косова оценило је данас да девет правила Статута Специјалног суда за злочине бивше ОВК, односно Правилника о поступку и доказима који је неопходан за почетак рада тог суда, није у сагласности са Поглављем II косовског Устава.

Како је саопштено из Хага, судије Специјализованих већа усвојиле су на првој пленарној седници 17. марта ове године Правилник о поступку и доказима који је потом упућен Специјализованом већу Уставног суда на утврђивање усаглашености са Поглављем II Устава Косова које се односи се на основна права и слободе.

Веће је, у складу са Законом о Специјализованим већима и Специјализованом тужилаштву, имало рок од 30 дана да преиспита Правилник, а данашњом одлуком прогласило је захтев за оцену уставности прихватљивим.

То тело је навело и да, сходно закону, Правилник мора да одражава највише стандарде међународног права и људских права како би се обезбедило да поступак буде правичан и експедитиван.

„Након што је прегледао 208 правила усвојених на пленарној седници, Суд је утврдио да девет правила није у сагласности са Поглављем II Устава и закључио да у погледу још једног правила не може да каже да је усаглашено са Поглављем II Устава”, пише у образложењу одлуке.

Додаје се да се закључци судског већа у односу на Правилник шаљу пленарној седници судија на даљи поступак у вези са одредбама о којима је реч, као и да судије Специјализованог већа Уставног суда неће учествовати у том поступку.

У међувремену је председница Специјалних већа саопштила да ће пленарну седницу сазвати у најкраћем могућем року због измене спорних правила у складу са одлуком Специјализованог већа Уставног суда.

Правилник у целини ступиће на снагу кад Уставни суд коначно утврди да су сва правила у том документу у складу са Поглављем II Устава Косова.

Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*