Лавров: Америчке трупе у Сирији крше међународно право јер немају мандат Дамаска

0
НАЈАВИО „ПУНИ ПАРИТЕТ“ У БРОЈУ РУСКИХ ДИПЛОМАТА У САД И АМЕРИЧКИХ У РУСИЈИ

ВОЈНО присуство Сједињених Држава у Сирији нарушава међународно право, али постојећу прилику за борбу са тероризмом треба искористити, изјавио је Сергеј Лавров после преговора са министром спољних послова Јордана Ајманом ал-Сафадијем.

Шеф руске дипломатије додатно је објаснио: „Међународно право крше сви који су без одобрења Дамаска на територији Сирије или у њеном ваздушном простору. Русија и Иран су у Сирији по директном позиву владе Сирије. Исто као и представници покрета Хезболах“.
Лавров је упозорио да неке државе чланице америчке коалиције покушавају да спасу терористичку групацију Џебхат ан-Нусра. Оценио је да је то потпуно неприхватљиво.
Руски министар је најавио да ће његова земља присуство страних дипломатских мисија у РФ довести до пуног паритета са оним што Москва има у другим земљама.
Додао је да Министарство иностраних послова Русије „разматра услове под којима америчке дипломатске мисије делују на територији Руске Федерације и руске у Сједињеним Државама“. И поновио: „Чим завршимо упоређивање – уследиће успостављање потпуног паритета“.
Ово је вероватно најава да ће ускоро – у складу са оним што је Владимир Путин рекао претходних дана – Американцима бити наложено да из Русије повуку још више од 150 сарадника своје амбасаде у Москви и конзулата у главном граду РФ, Санкт-Петербургу и Јекатеринбургу.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*