Лавров: Дипломатска имовина — крађа усред бела дана

0

Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да ситуација око конфисковања дипломатске имовине Русије у САД представља крађу усред бела дана.

Он је тим речима прокоментарисао навoде неименованог представника Беле куће о томе да ће САД од Русије за враћање дипломатске имовине тражити „нешто заузврат“.

„Извор је анониман? Дакле, они разумеју да им је савест нечиста. Уколико је то заиста тако, то представља крађу усред бела дана. Како је могуће да вам неко одузме имовину која је утврђена билатералним међувладиним ратификованим документом, а кад је потребно вратити је, онда се воде принципом: ’Оно што је моје је моје, а оно што је твоје ћемо да поделимо‘“, рекао је он.

Истовремено, Лавров је уверен да ће у администрацији Доналда Трампа победити здрав разум, те да ће разумети да је одлука о блокади имовине и протеривању 35 руских дипломата са породицама била донета од стране бивше администрације Барака Обаме и то у стању агоније.

Према његовим речима, Обамина администрација у то време није знала како додатно да погорша односе између САД и Русије, како би додатно отежала посао Трампу.

„Нажалост, то ревносно расположење да се пронађу тајни канали руског утицаја на сва дешавања у САД не јењава, већ не улива нимало наде да ћемо успети да направимо неку заједничку сарадњу, за коју су заинтересоване буквално све земље, без изузетка“, нагласио је.

Лавров је додао и да се нада да ће се русофобија која влада у Конгресу САД ипак смањити, с обзиром на то да до данас не постоји ниједан доказ о томе да је Русија у било шта умешана.

 Спутњик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*