Лавров: Много је п**кица у изборима у САД (ВИДЕО)

0

После председничке трке у САД, у којима су Русију и њеног председника Путина називали свакојаким именима, ништа мање недипломатским речником узвратио је министар спољних послова Сергеј Лавров.

Руски министар Сергеј Лавров је у Москви давао интервју за ЦНН. Одговарајући на питања о америчким изборима, Лавров је у Србији по злу чувеној новинарки Kристијан Аманпур рекао: „енглески није мој матерњи језик и не знам дал и ће звучати пристојно али је тако много пичкица (со манy пуссиес, у жаргону кукавица) у вашој председничкој кампањи на обе стране да радије не бих коментарисао“.

Овакви неформални коментари нису ретки у разговорима када се новинари знају одраније са појединим политичарима, чак и са тако високо рангираним, али није уобичајено да „виде светлост дана“. У случају с Kристијан Аманпур се то догодило.

Остатак интервјуа је био, да тако кажемо – класичан. Поводом ситуације у Сирији Лавров је истакао је да не жели да сумњичи САД да подржавају тероризам, али да њихова дејства према терористичкој организацији Ал Нусра фронт изазивају сумње.

Лавров је нагласио да је кључни проблем у Сирији и даље неспособност САД и учесника у њиховој коалицији да раздвоје умерене опозиционаре од терориста „Нусра фронта“.

Према његовим речима, америчка страна је још у фебруару обећала да ће то учинити у року од две седмице.

„Али, они то ипак нису учинили. И сада имамо утисак да Американци и други желе да сачувају Нусру, да је сачувају за случај да одлуче да остваре ‘план Б’ (о насилном савезничком решавању сукоба у Сирији)“, рекао је Лавров за ЦНН.

Русија је, према његовим речима, убеђена да је потребно дати шансу плану специјалног изасланика УН за Сирију, Стафана де Мистуре, о извођењу бораца Нусра фронта из сиријског града Алепа.

Руско Министарство спољних послова раније је саопштило да ће Лавров и државни секретар САД Џон Kери присуствовати састанку у Лозани у суботу, 15. октобра, како би размотрили питање сиријске кризе.

Договорено је и да представници Саудијске Арабије и Турске учествују у овим разговорима.

Мондо

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*