Лавров: Москва неће допустити Вашингтону да се меша у изборе у Русији

0

„АМЕРИЧКЕ АМБАСАДЕ У МНОГИМ ЗЕМЉАМА РУКОВОДЕ ДЕЛОВАЊЕМ ЛОКАЛНЕ ОПОЗИЦИЈЕ“

„Не знам какве планове има амбасада САД (поводом будућих избора). Досад је било много епизода у којима су америчке дипломате биле примећене у незаконитим активностима. Наше државне службе морају и надаље у таквим ситуацијама предузимати одговарајуће мере“
„Последњи пакет антируских санкција САД наишао је на отпор у Европи зато што је у њему отворено записано да ЕУ треба да купује амерички гас иако је знатно скупљи. Сједињене Државе желе да држе Европу у атлантистичком паковању, а сами воде рачуна о интересима својих енергетских компанија. Ради тога посежу и за санкцијама и за методима апсолутно непоштене конкуренције“
МОСКВА неће допустити Вашингтону да се меша у изборе у Русији – изјавио је Сергеј Лавров.

Рекао је то учесницима форума „Територија смисла на Кљазми“.

У Русији ће 10. септембра бити одржани локални избори, а кроз пола године – председнички.

Указујући на оно што је досад било, министар иностраних послова РФ је рекао:

„Не знам какве планове има амбасада САД (поводом будућих избора). Досад је било много епизода у којима су америчке дипломате биле примећене у незаконитим активностима. Наше државне службе морају и надаље у таквим ситуацијама предузимати одговарајуће мере“.

Лавров је у истом контексту навео да за амбасаду САД ради доста држављана Русије који се баве техничким пословима јер немају право да се баве дипломатијом ни политичким питањима, па наставио:

„Није било мало случајева да су домаћи сарадници амбасаде САД путовали по Русији и анкетирали локално становништво: како се односи према свом губернатору или према државном врху у Москви. Ако се то буде настављало, замолићемо америчке колеге да са таквим људима раскину службене односе“.

Још је додао: „Мислим да је то у америчкој традицији. Можда они то и не сматрају мешањем – зато што им се све може и зато што им је то у крви. У сваком случају, надам се да ће заоштреност теме – поготово после оптужби да се Русија мешала у америчке изборе а без иједног доказа за десет месеци – натерати амерички естаблишмент да још једном размисли. Али, ако се то буде догађало и надаље – применићемо закон и Бечку конвенцију о дипломатским односима која прописује шта дипломате могу, а шта не смеју“.

Шеф руске дипломатије, као што се види, није залазио у мешање преко тајних служби, из САД финансираних лажних НВО, америчких агената утицаја…

Ипак је указао да мноштво чињеница потврђује да америчке амбасаде у различитим земљама руководе деловањем локалне опозиције.

У наставку је изразио наду да на територији СССР више неће бити обојених револуција:

„Није се још догодило да је обојена револуција у некој земљи побољшала живот њених грађана. То се показало не само у земљама бившег Совјетског Савеза, него свуда где су покушавали да извана промене владу и подрже опозицију. То све боље схватају и народи над којима се изводе такви експерименти“.

О „гарду Сједињених Држава“ на истом форуму је рекао и ово: „Американци имају овакву филозофију: чак и кад владу неке земље сами сматрају легитимном и немају неке нарочите замерке на њу – они је, сарађујући са опозицијом, држе у напетости. То је у минијатури – примена теорије контролисаног хаоса. Они рачунају овако: што више кључа, то је лакше у ту чорбу додавати зачине“.

Лавров је оценио и да Вашингтон води политику санкција (против других земаља) преко које без пардона реализује америчке економске интересе:

„Последњи пакет антируских санкција САД наишао је на отпор у Европи зато што је у њему отворено записано да ЕУ треба да купује амерички гас иако је знатно скупљи. Сједињене Државе желе да држе Европу у атлантистичком паковању, а сами воде рачуна о интересима својих енергетских компанија. Ради тога посежу и за санкцијама и за методима апсолутно непоштене конкуренције“.

Претходних дана су се појавиле процене да америчка економија у односима са Русијом губи и до 2,2 милијарде долара годишње.

Факти

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*