ЛАВРОВ: Шта је Црногорцима требало да улазе у русофобну компанију, то је на њиховој савести!

0

Сергеј Лавров оценио је у интервјуу телеканалу Euronews да неке западне земље настоје да Црну Гору искористе као монету за поткусуривање у свом русофобском рату.

Притом је указао: „Наравно да нас брине ситуација у Црној Гори коју покушавају да искористе у русофобским комбинацијама. Њој је наметнуто чланство у НАТО. Избегли су референдум о НАТО да се не би показало да људи мисле другачије од елите”.

Лавров је нагласио да су Русија и Црна Гора увек биле у добрим односима и рекао:

„Не разумем шта је Црногорцима трербало да улазе у ту русофобску компанију. То је на њиховој савести. И  усисавање Црне Горе у НАТО у потпуној је супротности са обећањима која су нама навана у време уједињавања Немачке: да сер НАТО ни за центиметар неће приближити нашим границама”.

Још је додао: „То што чине супротно је и здравом разуму јер на Балкану опет од меког стомака праве конфронтациону зону”.

Москвоски телеканал Царград објавио је процену београдског политиколога Стевана Гајића да се Црна Гора после одвајања од Србије претворила у „антисрпску државу чија елита има тесне односе са прозападним политичарима у Србији, пре свега са Александром Вучићем”.

Гајић је истакао да ЕУ и НАТО журе да балканске земље увуку у свој састав да би искључили „нарастајући утицај Русије и Кине”, а притом Србију присиљавају да се одрекне суверенитета над Косовом.

Извршни директор руског удружења Двоглави орао Леонид Решетњиков сматра да је Црна Гора постала „дисциплиновани војник НАТО”. О стању у Србији је рекао:

„Вучићу становништво не дозвољава да призна Косово и он се уздржава јер страхује да ће изгубити наредне изборе”.

Решеттњиков наводи да је Вучић тесно повезан са Милом Ђукановићем и да се све балканске земље тренутно налазе под пуном контролом Вашингтона и Брисела.

„Опирање Србије је реално супротстављање на нивоу дела народа, а не руководеће елите” – упозорио је генерал Решетњиков.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*