Лавров Штајнмајеру: Имамо доказе да је Кијев дуго припремао диверзантски упад на Крим!

0

ШЕФ немачке дипломатије – Франк Валтер Штајнмајер, који се у Санкт-Петербургу срео са руским колегом Сергејом Лавровом – изјаво је да Европска унија жели зближавање са Москвом.

Нагласио је да Русија и ЕУ треба да сарађују поводом Украјине и Сирије.

Лавров је оценио да је Берлин дао велики допринос појави Минска-2, али је истовремено са жаљењем указао да званични Кијев кочи примену „Штајнмајерове формуле“ и поново покушава да изигра минске споразуме.

Сам Штајнмаер је изразио наду да се Минск-2 може реализовати. Притом је изразио забинутост ситуацијом створеном после упада украјинских диверзаната на Крим:

„Ми још не знамо шта се тачно догодило. Очекујемо истраге руске и украјинске стране. У сваком случају, треба избећи свако даље заоштравање ситуације“.

Лавров је нагласио да Москва није заинтересована за прекид односа са Украјином. Обећао је да ће „западним партнерима“ Москва доставити доказе да је Украјина упад на Крим „дуго припремала“.

Штајнмајер и његов домаћин су посебно размотрили могућност нових преговора у „нормандијском формату“.

Руски министар је упозорио да у Сирији још није дошло до раздвајања „умерене опозиције“ од терориста и да они, напротив, све чешче наступају заједно против владиних снага.

Открио је да Русија преговара са Турском да се обезбеди преглед терета који из те земље улазе у Сирију и, посебно, Алеп у којем се воде борбе.

Индикативно је да је пртпаролка Министарства иностраних послова Русије, Марија Захарова, назвала је чудном Штајнамерову изјаву да је одлука Русије да започне ваздушну кампању у Сирији против терориста била „неочекивана за Запад“.

„Ако је то замерка да Русија не жели сарадњу, онда она иде на рачун Запада који је блокирао војну сарадњу, чак и размену информација. Ако се то тиче политичког дијалога, не треба губити из вида да је председника Владимир Путин у Генералној скупштини УН предложио формирање антитерористичке коалиције“.

Факти

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*