Lavrov Štajnmajeru: Imamo dokaze da je Kijev dugo pripremao diverzantski upad na Krim!

0

ŠEF nemačke diplomatije – Frank Valter Štajnmajer, koji se u Sankt-Peterburgu sreo sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovom – izjavo je da Evropska unija želi zbližavanje sa Moskvom.

Naglasio je da Rusija i EU treba da sarađuju povodom Ukrajine i Sirije.

Lavrov je ocenio da je Berlin dao veliki doprinos pojavi Minska-2, ali je istovremeno sa žaljenjem ukazao da zvanični Kijev koči primenu „Štajnmajerove formule“ i ponovo pokušava da izigra minske sporazume.

Sam Štajnmaer je izrazio nadu da se Minsk-2 može realizovati. Pritom je izrazio zabinutost situacijom stvorenom posle upada ukrajinskih diverzanata na Krim:

„Mi još ne znamo šta se tačno dogodilo. Očekujemo istrage ruske i ukrajinske strane. U svakom slučaju, treba izbeći svako dalje zaoštravanje situacije“.

Lavrov je naglasio da Moskva nije zainteresovana za prekid odnosa sa Ukrajinom. Obećao je da će „zapadnim partnerima“ Moskva dostaviti dokaze da je Ukrajina upad na Krim „dugo pripremala“.

Štajnmajer i njegov domaćin su posebno razmotrili mogućnost novih pregovora u „normandijskom formatu“.

Ruski ministar je upozorio da u Siriji još nije došlo do razdvajanja „umerene opozicije“ od terorista i da oni, naprotiv, sve češče nastupaju zajedno protiv vladinih snaga.

Otkrio je da Rusija pregovara sa Turskom da se obezbedi pregled tereta koji iz te zemlje ulaze u Siriju i, posebno, Alep u kojem se vode borbe.

Indikativno je da je prtparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije, Marija Zaharova, nazvala je čudnom Štajnamerovu izjavu da je odluka Rusije da započne vazdušnu kampanju u Siriji protiv terorista bila „neočekivana za Zapad“.

„Ako je to zamerka da Rusija ne želi saradnju, onda ona ide na račun Zapada koji je blokirao vojnu saradnju, čak i razmenu informacija. Ako se to tiče političkog dijaloga, ne treba gubiti iz vida da je predsednika Vladimir Putin u Generalnoj skupštini UN predložio formiranje antiterorističke koalicije“.

Fakti

POSTAVI ODGOVOR

*