Лавров Тилерсону: У Југославији сте 1999. године чинили ратне злочине!

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров говорећи о ракетном нападу САД на Сирију подсетио је на претходне војне операције Вашингтона.

0

Лавров је тако поменуо и напад на СР Југославију који је изведен без сагласности Савета безбедности УН.

„Када је реч о Сирији, разговарали смо о историјским чињеницама и Рекс ми је рекао да је он нов човек у америчкој администрацији, те да не жели да се бави прошлошћу. Међутим, свет је такав да, уколико не учимо из историје, ништа нећемо постићи ни у будућности“, рекао је Лавров на заједничкој конференцији за новинаре са државним секретаром САД Рексом Тилерсоном у Москви.

С тим у вези, руски дипломата се осврнуо и на бившег југословенског председника Слободана Милошевића “због кога је НАТО започео рат у центру Европи и тиме најгрубље прекршио повељу УН и Хелсиншки финални акт”, преноси Спутњик.

„Бомбардован је репетитор на Авали, што је војни злочин по свим тумачењима Женевске конвенције, бомбардовани су стамбени делови градова, гађана је и амбасада Кине, мостови и возови. Тек након два месеца, када је већ понестало муниције и циљева, те земље су се обратиле Савету безбедности”, истакао је Лавров.

Он је као пример навео и бившег ирачког лидера Садама Хусеина, кога су обесили након инвазије Ирака, као и убиство либијског вође Моамера Гадафија.

„Експерименте засноване на свргавању диктатора већ смо видели и јако добро знамо како се завршавају. Позитивних примера не могу да се сетим. Због тога, када је реч о Сирији, Русија не игра на карту појединца, као што је Асад, већ се залаже за договор свих зараћених страна. Дијалог мора бити инклузиван, а о судбини земље треба да решавају искључиво Сиријци”, закључио је Лавров.

ТАНЈУГ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*