Догодило се на данашнји дан: Почетак напада на Цариград

0

Специјално обучене јединице Војске Србије могу у року 48 сати да заузму север Kосова, али и друге већински српске средине у покрајини.

Ова процена наводи се у строго поверљивом допису који су НАТО стратези протекле недеље упутили најважнијим политичарима у земљама чланицама пакта.

KФОР немоћан

НАТО експерти у тајном извештају наводе да Србија има детаљно разрађен план деловања у случају евентуалног покушаја Албанаца да насилно преузму контролу над севером. Тај план се, наводно, зове „Одлучни одговор“ и предвиђа да Војска Србије у брзој операцији типа „блицкриг“ у року од највише неколико сати заузме север покрајине и тенковима и оклопним борбеним возилима изађе на Ибар, односно на мост који дели северну од јужне Kосовске Митровице.

– Даљи ток акције Војске Србије зависио би од процене угрожености српског становништва у јужном делу Kосова. Српски официри процењују да би њиховој војсци, уз незнатне губитке, требало највише 48 сати да под контролу ставе све средине у којима живе Срби. И наша је процена да би се то десило. KФОР данас нема довољно ресурса да спречи овакву евентуалну офанзиву – наводи се у допису који је достављен једној западној амбасади у Београду.

У извештају се посебно наглашава да би Србија, уз војну и дипломатску помоћ Русије, могла и дугорочно да задржи новостечене позиције на Kосову.

– У том случају, настала би нова реалност на терену, коју не би било нимало лако променити. Србију не бисмо могли отворено и фронтално да нападнемо као 1999. године, а велико је питање колико би био ефикасан и делотворан отпор Албанаца на Kосову. Тако бисмо дошли у позицију у којој би Србија наметала услове и била у прилици да поново отвори питање статуса Kосова – наводи се у овој НАТО процени.

Мирослав Лазански сматра да војска може и много брже да заврши ову војну операцију.

– Можемо да узмемо север Kосова и за 60 минута! Наравно, ако постоји политичка воља и одлука. Надам се да врх државе и армије размишљају о евентуалној ситуацији да Приштина покуша репризу погрома из 2004. године. Тада је то била трагедија, други пут би била фарса. Трећи пут Албанаца на Kосову више не би било. Заправо, смешно је и поредити Војску Србије са некаквим снагама Kосова. Наше интервентне снаге и Четврта бригада копнене војске довољне су за север Kосова – подвлачи Лазански.

Извор: (Информер)

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*