ЛАЗАНСКИ О ХАПШЕЊУ ЂУРИЋА: Ево ко стоји иза акције и хапшења

1

Ситуацију у Косовској Митровици власти у Приштини нису могле саме да испланирају без консултација и подршке западних центара моћи, оценио је народни посланик и новинар Мирослав Лазански.

Изненађујуће  је да Приштина прибегла тако бруталној сили, каже баш на дан кад „наводно почињу са процедуром оснивања Заједнице српских општина“ што је контрадикторно.

– Али је можда управо то и разлог, да испровоцирају акцију Србије па да онда кажу „е сад замрзавамо процедуру оснивања Заједнице српских општина“ – рекао је Лазански за РТС.

Он сматра да треба одати признање директору Канцеларије за КиМ Марку Ђурићу и генералном секретару Председништва Николи Селаковићу што су, кажзе, ипак нашли начин да дођу до Косовске Митровице и поред блокаде административног прелаза на Јарињу.

– Ово сигурно Приштина није сама испланирала. На овакав чин се они не би могли одлучити без консултација са својим менторима, а то су пре свега западни центри моћи – каже Лазански.

Приштина ће, према његовој оцени, користити еуфемизме како би објаснила данашње догађаје, попут оних, каже, да нису припадници РОСУ интервенисали него Косовске интервентне јединице која је иначе задужена за Север КиМ.

– Али то тешко може да буде објашњиво за нас, да примените силу над политичарима високог ранга из Србије – истиче Лазански и додаје да је то „заиста необјашњиво, што указује да не постоји инетерес Приштине да иду на било какав конструктиван дијалога и компромис“.

Од процене државног врха Србије зависиће и, каже, дијапазон одговора на све што се збива у Косовској Митровици.

– Наравно да ћемо ми тзражити хитно ослобађање Ђурића, наравно да ће Американци то испословати, наравно да ће они њега врло брзо пустити, са објашњењем да се нашао на КиМ илегално. Они ће комплетно своје објашњавање свега што се десило покушати да тумаче тако да су Селаковић и Ђурић ушли мимо легалног административног прелаза и на томе ће заснивати објаснсјавање бруталне употребе силе – подвлачи Лазански.

Додаје да то неће допринети бољој атмосфери за наставак дијалога у Бриселу.

Лазански не искључује ни могућност да постоји веза између протеривање руских дипломата и заоштравање између Запада и Русије са дешавањем на КиМ.

– Не бих искључио ни везу између спољонополитичких догађаја у Европи и овога што се дешава данас у Косовској Митровици – оценио је Лазански за РТС.

 

 

 

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*