Лазански: Србија је спасила своју авијацију!

0

Почело је одбројавање до доласка првих руских „мигова“, који би требало да слете на аеродром у Батајници 28. марта, а које је Москва донирала Србији. Према речима војног аналитичара Мирослава Лазанског, најбитније је да смо овим потезом сачували ловачку авијацију.

Наши пилоти и механичари ће без проблема и веома брзо проћи потребну преобуку за тај тип летелице, а након модернизације која ће се на њима обавити моћи ћемо да се похвалимо да имамо борбене авионе четврте генерације, а то је, рецимо, много боље од половних Ф-16 које су Румуни добили од Португалаца. Најбитније је да смо сачували ловачку авијацију, што нисмо дозволили да се угаси, али, с друге стране, када имате десет „мигова 29“, и ови који су у суседству морају мало да се замисле – наводи Лазански.

О томе да ли би у наредних 10-15 година требало направити јасну државну стратегију како поново не бисмо дошли у ситуацију да „спаднемо на два до четири авиона”, Лазански каже:

– Ово је одличан потез државе, јер смо у наредних 20 година обезбеђени по овом питању, а сигуран сам да ће бити направљена добра стратегија како бисмо сачували ратно ваздухопловство и након тога – поручује на крају Лазански.

Ремонт и модернизацију „мигова“ из састава Ваздушно-космичких снага Русије, као и постојећа четири „мига“, у заводу „Мома Станојловић” у Батајници ће обавити руски експерти, уз помоћ наших стручњака. Цео посао коштаће Србију 185 милиона евра, а у модернизацију су укључене летелице које су већ у саставу војног ваздухопловства. Поређења ради, да је Београд, рецимо, шест летелица купио по набавној цени, морали бисмо да платимо око 600 милиона евра.

Не треба заборавити да током наредне године Војска Србије очекује и донацију Белорусије, а недавно је поводом тога министар одбране Зоран Ђорђевић изјавио:

– Ми смо определили 185 милиона за пројекат десет „мигова 29”, и то смо поделили у три фазе. Прва и друга фаза су предекспортна припрема, долазак овамо и продужење ресурса на наредних 14 година.

 

 

 

Ало

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*