Лазар Ристовски на конкурсу добио 40 милиона динара за филмски пројекат

2

Филмски пројекат Лазара Ристовског „Чарапе краља Петра“ добио је од Филмског центра Србије на конкурсу око 40 милиона динара, због чега су се два члана комисије – Ђорђе Милосављевић и Димитрије Војнов – оградили од конкурса, иако је првобитно наведено да су одлуке донесене једногласно.

Војнов је за „Новости“ казао да овај пројекат не заслужује подршку, да је сценарио епизодичан, да је текст једноличан…

Ристовски није желео да коментарише инсинуације да је њему и „Чарапама“ кренуло откако је дао јавну подршку Александру Вучићу у кампањи, а такве наводе одбацио је и редитељ Слободан Скерлић, председник Комисије.
„Дубоко верујем да у ову комисију нисам позван да бих одлуку доносио руком, већ главом, и да су се руке на овом гласању дизале без много коришћења главе. Принципијелно, у раду комисије за неколико пројеката, када сам сматрао да неки до те мере не заслужују подршку, унапред сам изузео свој глас. Међу њима су биле и ‘Чарапе краља Петра’“, рекао је Војнов, који каже да је у комисији био и 2015. године и да тада за исти овај пројекат није гласао из истих ових разлога.

„У самом образложењу конкурсне комисије говори се о ‘решивим манама сценарија’, дакле, чак и они који су га подржали препознају да има проблеме“, рекао је Војнов.

Интересантно је да је крајем маја фирми „Зилион филм“ додељено је три милиона динара за пројекат „Равно Село филм фестивал“, а власник, Ристовски, каже да тај новац на конкурсу није додељен њему, већ „младим људима у Равном Селу и студентима факултета драмских уметности, будућим актерима и учесницима фестивала.“

Да подсетимо, Ристовски је био и један од 650 потписника прогласа под именом „За бољу Србију“ у ком су познате личности упутиле подршку председничком кандидату Александру Вучићу.

Новости, BIZLife

2 КОМЕНТАРА

 1. Милован Витезовић је 1994. године издао и написао роман . Витезовићев роман је и објављен на осам језика – италијанском, енглеском, грчком, руском, француском, румунском, шведском и есперанту.
  Снимање “Чарапе Краља Петра” у филму и ТВ серији Лазара Ристовског треба да буде ове године. Уз Лазара Ристовског или уз Николу Ђуричка у улози Краља Петра I Карађорђевића треба да играју: Ивана Жигон у улози Макрене Спасојевић, Никола Ранђеловић у улози Маринка Спасојевића, Гордан Кичић или Предраг Смиљковић у улози Николе Пашића, Аљоша Вучковић или Бранко Цвејић у улози Војводе Радомира Путника, Владан Живковић или Ненад Ћирић у улози Војводе Степе Степановића, Радослав Миленковић у улози Лазара Пачуа, Дејан Јелача у улози Регента/Краља Александра I Карађорђевића, Бојан Димитријевић у улози Принца Ђорђа Карађорђевића, Бранислав Лечић у улози Кнеза Арсена Карађорђевића, Предраг Милетић у улози Пуковника Кнежевића, Ирфан Менсур у улози Илије Ђукановића, Слободан Бода Нинковић у улози Генерала Павла Јуришића Штурма, Петар Бенчина у улози Димитрија Туцовића, Владимир Цвејић у улози Војводе Војислава Танкосића, Младен Нелевић у улози Краља Николе I Петровића Његоша, Миодраг Крстовић у улози Сердара Јанка Вукотића, Небојша Кундачина у улози Јована Дучића, Ивана Михић у улози Принцезе Јелене Карађорђевић-Романов, Горан Радаковић у улози Кнеза Павла Карађорђевића, Дејан Луткић у улози Доктора Светислава Симоновића, Југослава Драшковић у улози Исидоре Секулић, Љубомир Бандовић у улози Цара Николаја II Романова и многи други. Филм и серија требали би бити приказани 2017. године. Филм и серија “Чарапе Краља Петра” биће најгелданији у свим регионима.
  Прича о Краљу Петру I Карађорђевићу и Макрени Спасојевић која је тражила свог сина јединца Маринка у Албанији. Макрена је замолила краља да пронађе њеног сина Маринка да му преда вунене чарапе, које му је мајка исплела.
  Милован Витезовић је по овом роману, проширујући га, исписао сценарио за филм и серију од 10 или 15 епизода. Снимање филма и серије требало је да почне 2013, 2014 и крајем 2015. године. Биће снимани у Србији, Русији, Албанији, на Крфу, Паризу и Солуну.
  Филм и Серија „Чарапе Краља Петра“ по роману Милована Витезовића требало би да почне 2013, 2014, 2015. године због недостатка новца!
  РТС ће 2018. емитовати „Чарапе Краља Петра“ са Лазаром Ристовским.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*