Лазар Ристовски о онима који су одбијали његов пројекат: Као да немају зрно патриотског у себи

0

Глумац, редитељ и продуцент, Лазар Ристовски, у разговору за „Блицов“ ТВ додатак петком одговарао је и на питање о судбини пројекта „Чарапе краља Петра“, за који је на недавном конкурсу Филмског центра Србије добио 40 милиона динара.
Подсетимо, чланови конкурсне комисије за су финансирање производње домаћих дугометражних филмова са националном темом, на чијем челу је био његов кум Бобан Скерлић, били су подељени око тога да ли Ристовски треба да добије средства. На крају су два члана била против, док су три, међу којима и Скерлић, гласала за. Ристовски истиче да после свега размишља да одустане од снимања филма који спремао више од седам година.

Lazar Ristovski

– Милован Витезовић је адаптирао свој сјајни истоимени роман у сценарио још одавно, али сам ја као продуцент имао великих мука да га реализујем. Кривица је једним делом моја, али постоји и нека чудна одбојност комисија, које су га одбијале више пута, и неких других фактора према тој теми. Као да се неко намерно противи да се тај најхеројскији део српске историје овековечи на филмски начин. Као да они који су одлучивали о судбини овог пројекта немају зрно патриотског у себи. Али то је на њихову душу. Оно што ће их можда обрадовати је чињеница да сам се ја уморио од паковања овог пројекта и од негативне енергије која га прати. Истини за вољу, и паре које су добијене су толико мале да се један историјски, озбиљан филм направи, да ћу одустати од тог пројекта – истако је Ристовски за ТВ додатак „Блица“.

Он је додао такође да новац који је добио није довољан и да очекује већу помоћ државе у реализацији овог пројекта.

– Не желим да га радим по сваку цену. То или ће бити државни пројекат, са свешћу о потреби да Србија има тај филм и можда серију, за 2018. годину у којој се обележава величанствена, античка жртва и победа, или га ја нећу радити. Нека Србија обележи тај датум пригодним рециталом. Да ли ће се неко запитати да ли су то заслужили сви погинули у Велком рату, више нисам сигуран – поручио је Ристовски.

Он је нагласио да више неће режирати филмове већ да ће то препустити свом сину Петру.

– Ја нећу више режирати, јер мој син Петар је филмски редитељ и он преузима ту палицу, коју сам му оставио у наслеђе. Ако икада добије шансу, јер и њега су одбијали, као дебитанта, пет пута на конкурсима Филмског центра Србије само зато што је мој син. Али, Ристовски су тврда сорта – констатовао је Ристовски.

Lazar Ristovski
Ристовски је иницирао први фестивал дебитантског филма Равно Село Филм фестивал, који ће, под слоганом “Селом круже филмске приче”, бити отворен вечерас свечаном церемонијом која ће почети у 20.30 на импровизованој сцени иза Дома културе у центру Равног Села. Фестивал ће званично отворити председник Владе Војводине Игор Мировић.

– Равно Село Филм фестивал је фестивал дебитантског филма. Ове године су дебитанти нешто старији, али тиме ће и програм бити занимљивији. Раде Шербеџија је дебитовао као редитељ са филмом “Ослобођење Скопља”, који представља Македонију, а Мирјана Карановић са “Добром женом”. На програму су још филмови из региона. Из БИХ је гост на фестивалу Инес Тановић са филмом “Наша свакодневна прича”, док из Загреба долази редитељка Катарина Зринка Матијевић. Из Црне Горе стиже филм “Игла испод прага” редитеља Ивана Мариновића – прича Ристовски и додаје да ће отварање фестивала бити занимљиво по томе што ће се у том делу програма изводити филмска музика.

После педесет година рада, Оливера Катарина ће за отварање нашег фестивала отпевати уз ромски оркестар из Дероња, где је једним делом и сниман филм „Скупљачи перја“, песму „Ђелем, ђелем“. Специјални гости биће извођачи музичких нумера из познатих филмова. Бане Крстић из „Гаравог сокака” извешће „Танго аргентино“ из истоименог филма, Тања Бањанин нумеру из „Циганске бајке“, уз трубаче Екрема Мамутовића, Лазар Ристовски ће отпевати „Месечину“ из филма „Поџемље“, а сви заједно извешће „Пукни, зоро” из филма “Монтевидео, бог те видео“.

Лазар Ристовски каже да неће бити појединачних награда.

– Ми ћемо, водећи се добрим примером Стеријиног позорја, доделити награде свима. Први фестивал није такмичарског карактера јер ове године имамо само пет филмова, па би било бесмислено да се они такмиче. Али, као изненађење смо спремили једну лепу скулптуру коју смо сами осмислили. Сви аутори ће добити по 500 евра и кукуруз у стакло-пластици. То је својеврсна скулптура која представља и наш лого фестивала – истакао је Ристовски.

Што се тиче глумачке каријере недавно је завршио снимање филма “Пијавице”. То је његова четврта сарадња са редитељем Драганом Маринковићем.

– Биће то жанровски веома занимљив филм. Можда би се могао сврстати у жанр политичког трилера. Прича о тајним службама које вршљају више него икада на нашим просторима. Уз све то се поставља у филму и јеврејско питање, односно како су дочекани и испраћани Јевреји на овим поднебљима од Другог светског рата па до последњих немира на Балкану – рекао је Ристовски.

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*