Лазар Спасојевић: Алкохолизам

0

Сама реч алкохол потиче од арапског ал-гохлу, што значи ,,нешто лепо’’. Међутим алкохолизам нимало није лепа ствар.

Алкохолизам је болест зависности. Веома је распрострањена-на трећем месту узрочника смрти-после кардиоваскуларних болести и канцера. Kада кажемо да је болест зависности, мислимо и на психичку и на физичку зависност:

1) Психичка зависност је измењено стање организма, када особа стално конзумира алкохол, како би задовољила јаку потребу за алкохолом и/или спречила осећање непријатности.

2) Физичка зависност се манифестује променама у функционисању организма услед дуготрајне конзумације алкохола. Односно када алкохола нема, особа осећа низ непријатних симптома: тремор, анксиозност, раздражљивост, поремећаји спавања…

Временом се смањује толеранција на алхохол-односно, иста количина алкохола, све мање изазива жељено дејство, па особа конзумира све више.

Последице:

-пре свега здравствене. Алкохол разара читав организам, а посебно јетру, мождане ћелије, бубреге. Kод неких се могу јавити срчани проблеми, шећер, импотенција…
-проблеме у породици (развод…), као и остале друштвене последице (удаљавање од родбине и пријатеља)
-проблеми на послу (неефикасност, особа уместо да се посвети послу-све чешће узима паузе, како би попили још коју..све то на крају резултира губитком посла)
-економске (особа ће да даје све више пара на алкохол).

Алкохол разара:

1) Посебан проблем је пијење младих. Млади обично алкохол пробају и даље конзумирају због друштва, како не би били одбачени, али и као један вид револта против родитеља и друштва (бег од реалности-ту спадају и разни проблеми које могу имати, односно њихова реакција на исте). Kао одговори на питање-Зашто млади пију, поред та два, навешћу још неке:

-да се ослободе треме пред тест/испит

-да скупе храброст да приђу особи која им се свиђа.

Они желе да их третирају као одрасле, а понашају се управо супротно-не размишљају о последицама.

2) Велики број саобраћајних несрећа (неретко са смртним исходом) бива изазван због вожње у алкохолисаном стању. Такви возачи су некритични, самоуверени (,,није проблем’’ ,,ионако нисам много попио’’, ,,одлично познајем пут’’…). Тиме не угрожавају само себе, већ и друге учеснике у саобраћају, а тиме потенцијално унесрећују више људи (породице настрадалих). Веома је важно да уколико видимо да нека особа из нашег окружења намерава да седне за волан у алкохолисаном стању да је од тога одвратимо. Такође, друштво стално мора да спроводи едукативне акције као превентиву, као и повећање казни за возаче који ипак седну за волан у алкохолисаном стању.

Kакав би требало да буде одговор друштва:

Најбољи одговор друштва је едукација о штетности алкохола, као и мере којима ће се уредити његова продаја. У лечење алкохоличара мора да се укључи цела породица (породична терапија), а и шира друштвена заједница (клубови анонимних алкохоличара, подршка на послу…).
Kада говоримо о лечењу алкохоличара, пре свега мора се радити на његовој мотивацији за престанком конзумације алкохола и промену животног стила.

Напомињем да је алкохолизам симптом. Треба открити зашто неко пије, и на томе радити.

 

Лазар Спасојевић

ВИДОВДАН

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*