Лазар Спасојевић: Страх од летења

0

Авион је данас једно од најкомфорнијих превозних средстава. Велики број људи свакодневно путује, понекад прелазећи велика растојања. Само путовање је врло удобно, авио компаније се просто утркују која ће више клијентима пружити удобности. Поставља се онда питање чему страх од летења?
Пре него што почнемо саму причу о аерофобији, напоменуо бих да се велики број људи плаши летења, а неки чак одлучују да путују и дуже, али ,,безбедније’’.

Fear-Of-Flying

Пре свега, морамо видети чега се особа тачно плаши. Особа се може плашити: пада авиона-односно смрти, страха од губитка контроле, да се не успаничи пред непознатим људима и да неће имати где да побегне од људи. Kада установимо шта је то што код летења особу плаши, лакше ћемо моћи да јој помогнемо.
Видимо дакле да аерофобија никад не иде сама, већ у разним комбинацијама, односно уз неку другу фобију која може аерофобију учинити јачом:

1) Kроз танатофобију (страх од смрти). Овде је особа престрашена, јер зна да постоји могућност квара и пада авиона. Главни узрок за овај страх су медији, који сваку авионску несрећу објаве као најважнију вест. Реалност показује да се авионске несреће догађају, али не толико често колико понекад медији приказују.
2) Kроз клаустрофобју (страх од затвореног простора). Овај страх је посебно изражен на дужим релацијама, као и при уласку.
3) Kроз демофобију (страх од (обично) великог броја људи)
4) Астрафобија (долази до изражаја за време турбуленција током олује).

Kада говоримо о аерофобији углавном говоримо о немогућности контролисања ситуације и нападу панике. Тада особа креће да мисли о свим могућим негативним сценаријима: ,,поквариће се мотор’’ ,,нешто ће се десити пилоту’’….Уз мисли обично се јављају и физички симптоми, као што су: лупање срца, знојење, мучнина-нагон за повраћањем…Оно што код аерофобичног напада може представљати велику опасност је понашање које би могло да уследи. Наиме, особе које имају аерофобични напад, у нападу панике могу да покушају да отворе врата авиона, провале у кокпит, сломе прозор..

Kако превазићи страх?

Пре свега особа мора да прихвати свој страх и да себи призна: ,,Да ја се плашим.’’-али не само да призна да страх постоји, већ да одреди шта га тачно ужасава.
Било би одлично да се информише о реалним ризицима летења, јер важно је знати да је авио саобраћај један од најбезбеднијих начина превоза. Много више има саобраћајних несрећа у друмском него у авио саобраћају.

Особа мора бити чисте свести. То значи, никако не узимати алкохол пре или у току лета, или психоактивне супстанце. Страх неће заиста нестати, а особа може довести и себе и друге у неугодну ситуацију. Што се тиче лекова за смирење тиче, лично нисам за њихову употребу, јер они могу смањити моћ расуђивања особе, а јако је опасно узимати било шта на своју руку.
Слушање лагане, опуштајуће музике, и не само лагане, већ било које музике која особи највише прија, може да помогне у превазилажењу страха.

Време које потрошите на путовање неким другим превозним средством у ситуацијама, када се до циља брже долази авионом, много је боље да искористите за усавршавање и развој ваших потенцијала, на вашем одредишту.

Лазар Спасојевић

Патриот

Патриот

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*