Лазар Спасојевић: Стрес и опуштање

0

Стрес и опуштање:

Стрес је природни човеков механизам (скуп више реакција на штетне факторе из живота) одбране. Фактори који могу допринети настанку стреса, могу бити спољашњи: неке велике животне промене и прекретнице-развод, пресељење, смрт члана породице,промена посла, упис на факултет…), елементарне непогоде, рат и унутрашњи ( болест, песимизам, костантна брига…). Важно је напоменути да је доживљај стреса субјективна категорија-оно што стресира једну, не мора другу особу, односно на исти стресор (догађај који нас избацује из равнотеже и који захтева прилагођавање и одговор), људи реагују различито (на пример-мушкарце више стресира ситуација на послу, док је за жене највећи извор стреса однос са партнером).

Постоје три фазе стреса:

1) Фаза аларма (суочавање организма са угрожавајућим фактором)
2) Фаза отпора (пружа се отпор штетном фактору)
3) Фаза исцрпљености (организам се препушта угрожавајућем фактору)

Последице стреса:

Последице стреса су многобројне: на првом месту психосоматске болести (мигрене, инфекције, поремећаји варења, срчани удар, шлог, аутоимуне болести, рак…); разни ментални поремећаји (анксиозност, депресиј…), као и погоршање постојећих; али и разни социјални проблеми: делинквенција, хомицид, суицид, болести зависности, чести напади беса…

Kако се заштитити од стреса:

Дакле најважније је утврдити ко и/или шта нам изазива стрес и пронаћи најбољи могући начин за његово превладавање-реаговати. Најгоре је правити се да је све у реду и стављати проблем ,,под тепих’’.Нажалост ми нисмо увек у могућности да спречимо дејство штетних фактора, али можемо да променимо наш приступ. Важно је научити и усвојити неке од многобројних техника за превладавање стреса и применити ону за коју сматрамо да ће нам најбоље помоћи у одређеној ситуацији.
Kао што смо већ рекли да људи различито реагују на исте стресне ситуације, такође одређен начин борбе против стреса не одговара свакоме. Свако би требало да пронађе онај начин, који му највише одговара. Некоме ће да одговара медитација, некоме шетња… Јога је један од ефикаснијих начина релаксације-комбинација дисања, медитације и лаганог тренинга.

Поред тога веома је важна социјална подршка, односно разговор о проблему, дружење са породицом и пријатељима, смех (смех је лековит, па почните дан насмејани).
Једна од ствари које доста помажу у борби са стресом је добра организација времена (направити списак приоритета, испланирати свој дан-где ће особа поред обавеза, обавезно наћи време за себе). Немојте одуговлачити са обавезама-гомилање обавеза само повећава ниво стреса.
Здрав начин живота (избалансирана исхрана, квалитетно спавање, одржавање физичког здравља) је веома битан фактор у борби против стреса.

Уколико не можете да се сами изборите са стресом, потражите помоћ стручних лица, која ће вам помоћи да вратите себе у равнотежу.

Знајте да нема нерешивих проблема, само је важно пронаћи право решење.

Психолог Лазар Спасојевић

ПАТРИОТ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*