Ле Пен освојила своје прво место у парламенту

0

Лидер крање десничарског Националног фронта Марин Ле Пен први пут је освојила посланичко место у француском парламенту.

Ле Пен је изјавила да је њена партија, судећи према досадашњим резултатима другог круга парламентарних избора, освојила шест места у парламенту.

Она је истакла да ће посланици њене партије да се „свим потребним средставима боре против штетних пројеката владе“, а посебно против Макронове проевропске и промигрантске политике, пренео је АП.

Досад је пребројано 75 одсто гласова, а Макронова „Република у покрету“ освојила је 42 одсто гласова, саопштило је Министарство унутрашњих послова.

Следе конзервативни републиканци са 23 одсто, а на трећем месту је Национални фронт крајње деснице са скоро 10 одсто гласова. Социјалисти су на четвртом месту са освојених 6,2 одсто.

Макрон је победио Ле Пен на председничким изборима у Француској 7. маја.

Филип: Французи одабрали наду уместо гнева

Француски премијер Едуар Филип поручио је вечерас да су француски гласачи на парламентарним изборима дали „јасну већину“ новом председнику Емануелу Макрону и његовој влади.

Филип, политичар десног центра који се прикључио Макроновом покрету, истакао је да је „велика већина Француза својим гласањем изабрала наду уместо гнева“.

Он је позвао нову већину изабраних посланика да помогну влади да испуни политички програм Макрона, пренео је АП.

Лидер социјалиста поднео оставку

Лидер француских социјалиста Жан Kристоф Kамбадели поднео је оставку након тешког пораза који је његова странка данас доживела у другом кругу парламентарних избора.

„Тријумф (странке) председника Емануела Макрона је неоспоран, пораз левице неизбежан и пораз Социјалистичке партије неопозив“, изјавио је Kамбадели.

Он је додао да је социјалситма потребна промена идеја и организације, као и да ће на његово место доћи „колективно вођство“.

 

 

Aгенције

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*