Le Point: Док се Америка бави изборима – Путин обнавља руску империју!

0

Незадовољан и забринут, француски лист тврди: „Руски цар“ овога лета – док су очи окренуте према Олимпијади – гомила трупе на граници са Украјином, мири се са „отоманским султаном“ да би ослабио NATO и бомбардује уз подршку САД умерене устанике у Сирији“
ДОК се Сједињене Државе спремају да изаберу свог новог председника, а Европа је у расколу због недавно Брегзита – Владимир Путин одлучним корацима иде ка обнови „империје“ коју је био изгубио приликом пада гвоздене завесе – оценио је Le Point.

Француски лист даље тврди: „Руски цар“ овога лета – док су очи окренуте према Олимпијади – гомила трупе на граници са Украјином, мири се са „отоманским султаном“ да би ослабио NATO и бомбардује уз подршку САД умерене устанике у Сирији“.

Le Point у наставку наглашава: „Украјина, Ердоган, Алеп – председник Русије се, попут доброг играча покера, користи слабошћу САД уочи промене шефа државе да уочи смене у Белој кући постепено реализује своје интересе. У Украјини је направио нови геостратешки корак који га води замисли да обнови империју“.

Исти лист – као и већина осталих на Западу – све изврће наглавачке и тврди да је Русија испровоцирала 2008-ме конфликт у Грузији који се завршио „квазианексијом Јужне Осетије“, а да су јој Зимске олимпијске игре у Сочију послужиле за одвлачење пажње од „анексије Крима“.

Le Point на истој таласној дужини поставља и питање: „Хоће ли Олимпијада у Рију послужити за ново заоштравање ситуације у Централној Европи које ће се завршити заузимањем дела Украјине који запљускује Азовско море, што ће коначно копном повезати Крим са Русијом?!

Француски лист у овом контексту помиње и размештање на полуострву ракетних система С-400 и „довођење додатних трупа на границу са Украјином“:

„Није ли ово најава моћнијих дејстава или бар покушај вршења притиска на Запад да укине антируске санкције? Јер, како иначе објаснити мир са којим су САД прихватиле Ердоганову посету Санкт-Петербургу. Јер, Путин савезом са Анкаром жели да покаже Вашингтону да је у стању да ослаби источно крило NATO.“

Не кријући своје незадовољство и забринутост, Le Point указује да Вашингтон (у преговорима Кери-Лавров) није био у стању да у бици за Алеп отворено стане на страну „умерених устаника“. Штавише, да је због претње коју представља Џебхат Фатах аш-Шам морао да се сложи са руским авио-ударима који су делом „закачили и умерене устанике“, а САД су тиме „посредно ојачале позиције савезника Москве Башара Асада“.

Le Point саркастично закључује: „Ето, нисмо ни знали да је то прави Обамин циљ!“.

Факти

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*