Легенда о цару Тројану: У Штитару изгубио штит, у Табановићу табане

Легенда о цару Тројану: У Штитару изгубио штит, у Табановићу табане

0

Приче о најозлоглашенијем демону у старословенској митологији који је живео на планини Цер, и данас се препричавају са обе стране Саве. Свети Димитрије помогао мештанима села Ширина да га се реше, јер им је, како кажу, спопадао девојке сваке ноћи.

ЦАР Тројан је сваке ноћи, из своје тврђаве, чије се развалине и данас могу видети на планини Цер код Шапца, прелазио реку Саву и у Срему отимао девојке. Једна од познатих легенди шабачког краја каже да му је омиљено свратиште било једно село код оближње баре Засавице, а побеђен је захваљујући довитљивости, особини која је на цени како у Мачви, тако и у Срему.

Цер је много више од резервата природе, уверава нас Ана Павловић, туристички водич специјализован за ову планину. Ту се укрштају историја, митови и легенде, а међу њима највећу језу буди Тројанов град – дом најозлоглашенијег демона у старословенској митологији. Према предању, имао је три главе: једном је јео људе, другом рибе, а трећом животиње. Ипак, највећа посластица биле су му – младе девојке.

– Вук Караџић пише да је Тројан од мештана Ширина код Засавице захтевао да му сваке ноћи обезбеде девојку, коју ће да обљуби. У супротном, стајала је претња да се на село сруши сав његов гнев. У почетку људи су страховали, и без поговора извршавали наредбе. Када им је најзад додијало, мештани су отишли по савет код светог Димитрија који је, наводно, служио код цара Тројана – препричава ову легенду Ана Павловић.

Свети Димитрије је, како предање даље каже, од Тројана сазнао за његов највећи страх – од Сунца и свитања. Одмах је отрчао до очајних Сремаца и рекао им да посеку језике свим петловима, како не би упозорили на долазак зоре. Посаветовао их је и да, док цар буде занет новом девојком, напуне коњима зобнице песком.

– Када је Тројан схватио да су петлови неми, било је прекасно. Ни коњи нису хтели да се помакну, јер су им зобнице биле претешке. Успаничен, кренуо је ка свом граду, међутим Сунце је било немилосрдно. Тако је Тројан у селу Штитар изгубио штит, у Табановићу је изгубио табане, у Слепчевићу је ослепео, у Глушцима оглувео, а у селу Десић је нестао – прича Ана Павловић.

 ОСМАТРАЧНИЦЕ ЗА НАПАДЕ
 ТРОЈАНОВ град је римско утврђење из 3. века пре нове ере. Од огромног комплекса у којем су боравили римски војници, данас је остала само кула осматрачница и део одбрамбеног зида. Косанин град је такође римско утврђење, а настало је век касније. Са локације Косаниног града Римљани су осматрали границу источног и западног царства која је често била нападана од стране разних племена.

Постоји још једна легенда о овом старословенском демону, која је у потпуности везана за планину Цер. Свако митско биће у старословенској митологији имало је мрачну и светлу страну. У другој варијанти, цар Тројан је био и добар и лош. Наиме, овај демон био је способан да воли, али његов начин да придобије нечију љубав – био је погрешан.

Према том предању, цар Тројан се заљубио у церску вилу, којој је сва моћ била садржана у коси и у плашту. Пошто га вила није желела, на превару јој је узео плашт, и приморао је да остане поред њега. Она му је родила пет кћери: Соку, Косану, Виду, Ковиљку. Ипак, осветила му се и због украденог плашта и проклела га да пету кћер никада не пронађе нити јој сазна име.

ЗАПУШТЕНА ЛЕПОТА

УПРКОС значајној историји и природним лепотама, планина Цер је запостављена.Тек је пре две године, по добијању лиценце, Ана Павловић самоиницијативно покренула туристичке туре на ову планину. Како је родом из Текериша, читав живот је везана за Цер.

– Одувек ми је жеља била да своју љубав према овој планини пренесем што већем броју људи. Нажалост, Цер је веома запуштен, а од 15. јуна почиње нова туристичка сезона – жали се Ана.

А. Делић

 

ИЗВОР: Вечерње новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*