ЛЕГИЈА СЕ НУДИ ЗА СВЕДОKА САРАДНИKА – Зна ко је наручио Ђинђићево убиство!

0

Улемекова порука на суђењу да нико не спречава истражне органе да реше политичку позадину Ђинђићевог убиства изгледа као да нуди сарадњу надлежнима, оцењују правници

Милорад Улемек Легија, бивши командант ЈСО, осуђен на више затворских казни од по 40 година због атентата на премијера Зорана Ђинђића, у завршним речима на суђењу за побуну ЈСО практично се понудио надлежнима за сведока-сарадника уколико желе да реше политичку позадину убиства премијера Зорана Ђинђића, оцењују саговорници Kурира.

Улемек је на суђењу пре три дана казао да нико не спречава истражне органе да реше политичку позадину убиства премијера Зорана Ђинђића.

Не може мања казна

То би могло да значи да Улемек зна више од онога што је рекао на суђењу за атентат на Ђинђића, а према речима саговорника Kурира, он је, по свему судећи, спреман да сведочи у замену за бољи третман у затвору. Њему затворска казна не може бити умањена јер је за више дела осуђен на затворску казну од по 40 година, али оно чиме би могао да тргује с надлежнима јесу повластице у затвору.

Адвокат Боривоје Боровић каже да му ова Улемекова изјава изгледа као да се нуди за сарадњу надлежнима.

– Он не може да добије класичан статус сведока-сарадника јер има више дела за која је добио по 40 година затвора, али може да добије неке привилегије у издржавању казне – каже Боровић за Kурир и додаје да је невероватно како се ћути на сваки предлог да се саслушају Чедомир Јовановић и Душан Михајловић, као и остали чланови тадашње владе који су имали директне везе са „земунцима“.
– У време када сам бранио Макину групу, „земунци“ и Легија су признали да, док су они пребијали чланове Макине групе, Чедомир Јовановић је са фантомком на глави све то снимао камером. Предложио сам његово саслушање, као и Душана Михајловића, али суд је то одбио. Мислим да се ту ради о некој аутосугестији, судови не желе с политичарима да имају посла. У сваком случају, изгледа као да се Легија нуди и могао би да да добре информације – закључује Боровић.

Испипава терен

Према речима Боже Спасића, бившег радника ДБ, изгледа као да се Улемек нуди надлежнима, али нуди се упразно јер, да нешто зна о политичкој позадини убиства Ђинђића, већ би до сада то изнео.

– Они, Легијини сарадници, већ су на суђењима оптуживали све и свакога. Легија нуди нешто, али нема кредита. На то се нико неће упецати. Легија се нуди упразно, да види да ли ће неко на то да се прими – каже Спасић.

Подсетимо, Улемек је у Специјалном суду рекао и да је Душан Спасојевић, покојни вођа „земунског клана“, сарађивао са људима из владе Ђинђића, као и да је у том поступку доказано да је Чедомир Јовановић, лидер ЛДП, дао обезбеђење вођи „земунаца“ када је овај пуштен из притвора у септембру 2001. Оптужени за убиство премијера Ђинђића је на суђењу позвао Јовановића да објасни зашто су „земунци“ пуштени из притвора после отмице Мирослава Мишковића.

 

kurir

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*