Лекари из Србије неће моћи да прегледају генерала Младића

0

Љекари из Србије неће моћи сљедеће недјеље да прегледају генерала Ратка Младића, који је тешко болестан у притвору у Хагу, пишу Вечерње новости.

Трибунал је у четвртак обавијестио Младићеве браниоце да није у могућности да организује преглед. Како каже генералов адвокат Бранко Лукић, нису им дали никакво објашњење, нити разлоге зашто се преглед одлаже.

– Само су навели да нису у могућности да то организују и готово. Могу само да нагађам разлог, а то је злонамјерност – каже Лукић.

– Прије два мјесеца смо тражили да преглед буде у било која два дана која они одреде у посљедњој седмици октобра. Невјероватно је да два мјесеца нису могли то да организују. Једино логично објашњење је да нису ни хтјели – додаје Лукић.

Он каже да сада морају све процедуре да пролазе из почетка и питање је да ли ће српски љекари уопште моћи Младића да прегледају у овој години.

– Ти доктори специјалисти имају испланиран рад неколико мјесеци унапријед, због својих пацијената, операција, симпозијума, љекарских конгреса. Оставили су слободне термине за Ратка Младића крајем октобра и Трибунал је сад то све поништио – каже Лукић.

– Ми смо усмјерени на то да Младићу обезбиједимо правилно лијечење, јер се из документације њихових љекара види да га не лијече добро и да има доста пропуста – наглашава он.

Генералов син Дарко Младић је љут због овакве одлуке Трибунала и сматра да намјерно саботирају преглед његовог оца.

– Правно не смију то да раде, јер смо испунили све што се према правилима захтијева. Заиста се понашају бахато. Исто су нам радили и кад смо тражили да га прегледају руски љекари. Стално су одлагали из бесмислених разлога, па смо двије године чекали на дозволу – каже Дарко.

У Хаг је сљедеће недјеље требало да иду кардиолог др Велибор Ристић из Института за кардиоваскуларне болести „Дедиње“ и неуролог др Горица Ђокић из Клиничког центра Србије.

Вечерње новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*