Лекари у Србији одају послодавцима податке оболелих од ХИВ-а

0

Грађани Србије оболели од ХИВ често су доживљавали непријатности, па чак и добијали отказе на послу јер су лекари незаконито откривали поверљиве податке о њиховом здравственом стању!

Сутра се обележава Светски дан борбе против сиде, а представници удружења рекли су за „Kурир“ да још трпе дискриминацију и од послодаваца, али и од медицинских радника.

– Kада сам сазнала да сам болесна, радила сам у једној приватној фирми као комерцијалиста. Недуго пошто сам се разболела, здравље ми се погоршало и примљена сам у Kлинику за инфективне и тропске болести у Београду. Kад сам се вратгила са боловања, доставила сам дознаке, на којима је, поред шифре болести, руком лекар написао да сам оболела од ХИВ. У том тренутку нисам схватала да то не мора да се ради. У 90 одсто случајева стоји само шифра коју послодавац у принципу не би смео да проверава. МЕђутим, истог дана кад сам се вратила са боловања, послодавац ме је позвао и уручио ми отказ – каже саговорница тог листа.

Ђурица Станков из „АС центра за оснаживање младих особа које живе са ХИВ каже да је ово само један од примера несавесног понашања лекара с којим се и дан-данас оболели од сидде суочавају.

– Пре неки дан центру се пожалила особа која живи са ХИВ и хепатитисом. Ишла је на магнетну резонанцу да сними кичму. Ти налази се достављају у огромној коверти величине скоро пола метра. Умало није пала у несвест када је видела црвеним маркером преко цвеле коверте написано ХИВ, иако снимање кишме нема никакве везе с вирусом – каже Станков и додаје да му је познато и да су због сличних индискретности пацијенти имали проблема и са послодавцима, али и блиским људима који су често њихову дијагнозу сазнавали на најгрубљи начин.

 

 

Курир

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*