Лењинов портрет преко руског Цара: Сликар веровао да ће једног дана истина изаћи на видело! (ВИДЕО)

Портрет последњег руског цара Николаја II случајно је откривен испод портрета „оца Октобарске револуције“ Владимира Иљича Лењина, где се налазио скоро 90 година, и ускоро ће бити изложен у Санкт Петербургу, саопштили су данас рестауратори.

0

„Портрет Николаја II у царској одећи, који је 1896. године насликао Иља Галкин, био је скоро 90 година сакривен испод Лењиновог портрета, који је 1924. године израдио Владислав Измаилович“, рекла је за агенцију Франс прес Татјана Поселујева, руководилац групе која је три године радила на рестаурацији слике.

Велики Лењинов портрет, висок четири метра, налазио се првобитно испред тврђаве Петра и Павла у Санкт Петербургу, а затим у холу школе на чијем је месту у време Царске Русије био смештен трговачки институт.

Платно је грешком оштећено током 70-их година прошлог века, али су његову рестаурацију тек 2013. године започели стручњаци Националне академије за уметност и дизајн „Штиглиц“ у Санкт Петербургу, који су убрзо открили двоструки идентитет слике.

Портрет последњег руског цара, кога су заједно са породицом 1918. године убили бољшевици, појавио се испод слоја боје лако растворљиве у води, што је, према речима Поселујеве, изненадило рестаураторе.

Совјетски сликар Владислав Измаилович, аутор Лењиновог портрета, израдио је слику вође Октобарске револуције очигледно водећи рачуна да не уништи Галкинов портрет цара и сакрио је његово лице тачно из лица бољшевичког вође.

„У нормалним временима, сликари су уништавали претходне слике да би преко њих насликали нове. У овом случају, међутим, Измаилович је претходну слику сачувао и сакрио је испод слоја лако растворљиве боје. Изгледа да се надао да ће портрет Николаја Другог једног дана бити откривен“, навела је Поселујева.

Ректор Академије „Штиглиц“ Василиј Кишеђи рекао је да је „Измаилович много ризиковао настојећи да сачува портрет цара“. Платно са оба портрета биће изложено до краја новембра у Академији „Штиглиц“.

БЕТА

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*