Летелице из доба Стаљина: „Смешни“ авион могао би да буде смртоносно оружје

0

Наизглед смешан авион Антонов Ан-2 могао би да буде најсмртоносније оружје Северне Кореје које је недавно тестирао лидер Северне Кореје Ким Џонг-ун, у јеку јачања напетости са САД.
Наизглед смешан авион Антонов Ан-2 могао би да буде најсмртоносније оружје Северне Кореје које је недавно тестирао лидер Северне Кореје Ким Џонг-ун, у јеку јачања напетости са САД.

Недавно су, наиме, објављени снимци севернокорејских падобранаца који скачу из два транспортна авиона „Антонов Ан-2“ који датирају још из времена Стаљина и имају 70 година, преноси Фокс њуз.

Иако смешног изгледа, ови авиони би с обзиром на нуклеарно оружје којим Северна Кореја располаже могли да буду смртоносни јер би могли да буду коришћени за транспорт нуклеарне бомбе које би се лако испустиле на било коју мету, без покретања било каквог радара.

Према неколико извештаја, севернокорејска војска има флоту од 200 авиона „Антонов Ан-2“. Они су први пут „представљени“ 2015. године, али их многи занемарују као застареле. Међутим, оно што их чини тако опасним јесте то што имају изузетно мали радарски профил, што значи да их је тешко пратити модерним конвенционалним авионима.

Како пише „Драјв“, овај авион лети тако спорим брзинама и на малим надморским висинама да би за модерне ракетне системе земља-ваздух био веома тешка мета, јер би им било готово немогуће да их открију и погоде.

Авион који је иницијално био дизајниран као летелица за услужни и комунални превоз, може да слети на кратке писте, што би учинило искрцавање војника врло лаким и непредвидивим, пише „Фокс њуз“.

Према Би-Би-Си-ју, „Антонов Ан-2“ је први пут полетео 1947. године када се Совјетски Савез обнављао након завршетка Другог светског рата. Поред изузетно кратког пута полетања и слетања, он у основи може да лети и уназад.

„Ан-2“ још лети зато што уопште нема других авиона попут њега. Ако вам је потребан авион који може да носи 10 војника, људи или коза, који може да полети и слети било где, или ћете користити „Ан-2“ или хеликоптер – изјавио је за Би-Би-Си авијатичар Берни Леигтон, који је летео у „Ан-2“ у Белорусији.

Пре пада 1991. године, Совјетски Савез је направио више од 10.000 ових авиона.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*