Levi: Nikada se nisam zalagao za bombardovanje Jugoslavije, već samo za rušenje Miloševića!

0

Francuski filozof Bernar Anri Levi rekao je da se nikada nije zalagao za bombardovanje Srbije i da incident u kome je u sredu pogođen tortom ne bi zaslužio pominjanje kada ne bi pokazivao da demokrate u Srbiji trpe pritiske i zastrašivanje.

Francuski filozof, čija ostvarenja „Pešmerga“ i „Bitka za Mosul“ učestvuju na 10. međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldoks, izjavio je da je u Srbiji na vlasti demokratura – diktatura koja koristi pravo glasa i demokratiju da bi pokorila civilno društvo.

On je na tribini Beldoksa rekao da se nikada nije zalagao za bombardovanje, već za demokratizaciju Srbije i rušenje tadašnjeg šefa države Slobodana Miloševića.

Razgovor Bernara-Anrija Levija s režiserom Goranom Markovićem u sredu u Kulturnom centru Beograda prekinut je nakon incidenta kada je nekoliko mlađih muškaraca napalo francuskog filozofa, gosta festivala dokumentarnog filma Beldocs.

Bernar-Anri Levi je sa režiserom Goranom Markovićem sarađivao na filmu „Srbija godine nulte“, nakon čije kraće projekcije je planiran i prekinuti razgovor u Beogradu.

Razgovor sa publikom počeo je pitanjem Gorana Markovića upućenim Leviju o tome kako je radio film „Pešmerga“. Nakon nekoliko njegovih rečenica, jedan od napadača izleteo je iz publike i pogodio ga je tortom, koja je „zakačila“ i Gorana Markovića, naveo je Blic.

Publika u sali krenula je da reaguje i negoduje, a onda je drugi mladić sa transparentom na kome je pisalo da Levi podržava imperijalizam skočio na binu i vikao mu: „Napolje iz Beograda, podržali ste bombardovanje Srbije ’99“.

Dok su organizatori pokušali da reaguju, publika je negodovala. Levi je nastojao da se obrati muškarcima koji su prekinuli tribinu. Iz publike su još dvojica, trojica mladića poskočili vičuči: „Napolje iz Beograda, podržavao si bombardovanje Srbije.“

Publici koja je nastojala da ih smiri i udalji ti izgrednici ponavljali su iste reči. Policija i obezbeđenje festivala došli su kasnije.

Levi se u jednom trenutku i fizički dokačio sa jednim od izgrednika, a potom izašao iz sale.

Nekoliko minuta kasnije vratio se i kratko obratio publici.

FoNET

POSTAVI ODGOVOR

*