Лични живот Лава Толстоја

0

Дана 23. септембра 1862, Толстој је оженио Софију Андревну Берс, која је била 16 година млађа од њега и ћерка дворског лекара. Фамилија и пријатељи су је звали Соња, што је руски деминутив имена Софија. Они су имали 13 деце, осам од којих је преживело детињство.

Брак од самог почетка био обележен сексуалном страшћу и емоционалном неосетљивошћу имајући у виду да је Толстој, непосредно уочи њиховог брака, дао Софији своје дневнике с детаљима његове екстензивне сексуалне прошлости и чињеницом да му је једна кметкиња на његовом имању родила сина. Упркос тога, њихов рани брачни живот је био срећан и пружио је Толстоју много слободе и систем подршке да напише Рат и мир и Ану Kарењину при чему је Соња радила као секретарица, едитор и финансијски менаџер. Соња је ручно преписивала његове епичке радове с времена на време. Толстој је настављао да уређује Рат и Мир, и биле су му потребне чисте финалне верзије да се испоруче издавачу.

Међутим, њихов каснији заједнички живот је А. Н. Вилсон описао као један од најнесрећнијих у књижевној историји. Толстојев однос са његовом супругом је погоршан, јер су његова веровања постајала све радикална. Он је желео да се одрекне свог наслеђеног и зарађеног богатства, укључујући одрицање од ауторских права над његовим ранијим радовима.

Толстојева породица је напустила Русију након Руске револуције из 1905. и накнадног успостављања Совјетског Савеза, и стога његови потомци и родбина данас живе у Шведској, Немачкој, Уједињеном Kраљевству, Француској и Сједињеним Државама. Међу њима је шведски певач Викторија Толстој и Шведски земљопоседник Kристофер Паус, Хереста.

 

 

Редакција ПАТРИОТ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*