Линч и претње смрћу новинарки због честитања Дана Републике Српске

0

Мој твит није ништа погрешно, ни спорно, нити руши уставни поредак БиХ, како је то написано у многим коментарима, казала је Свјетлана Топалић, уредник и продуцент Радио-телевизије БиХ, коментаришући бројне увреде и претње чак и смрћу, које су јој упућене, након што је на свом твитер налогу написала „Срећан ти рођендан Републико“.

‘Мртву ти матер влашку ј***м, треба ти очи чакијом повадити’, ‘Хвалиш геноцид, пуј ј**о те ко те окоти’, ‘Отказ у најави или барем 20% на плату. Па ћеш други пута добро размислити када пожелиш ширити свој циганлук’, само су неки у мору шокантних коментара упућених Топалићевој.

„Већ најозбиљније размишљам да то пријавим полицији зато што то не престаје, дакле, уколико ми се нешто деси да знају сви коме, чему и каквом се идиотизму може захвалити“, истакла је Топалићева за „Независне“.

Казала је да, не сматра да је било кога увредила, те да је реч о њеном личном твитер налогу, на којем, како каже, пише да се на њему налазе лични ставови.

„То што су људи неупућени и не знају да је РС променила свој закон и да он више није неуставан, ја стварно немам ништа с тим. Не знам зашто бисмо сви морали имати исте ставове. Ја никад нисам мојим колегама замерила ништа што напишу на друштвеним мрежама, а било је много тога за замерати“, нагласила је Топалићева.

Синиша Вукелић, председник Клуба новинара Бањалука најоштрије је осудио претње упућене Топалићевој.

„Медијска заједница тражи од полиције да хитно реагује, да покрену истражне радње и да открију ко стоји иза ових лажних профила на друштвеним мрежама, али и иза оних који су потписани именом и презименом, те да их процесуира и у складу са законом санкционише“, рекао је Вукелић.

Нагласио је да, је то што се дешава недопустиво и непримерено, и да није реч о појединачним претњама, него о оркестрираним нападима којих је било на свим друштвеним мрежама на десетине.

„Апелујем на уреднике портала да бришу такве коментаре и да не дозволе да се они нађу испод вести на њиховом сајту, а апелујем и на колеге из медија који су објављивали текстове о овом случају и дали додатну прилику да се распири комплетна мржња, стављајући мету на чело колегинице Топалић, да опрезније извештавају о овом случају“, рекао је Вукелић.

Владимир Шушак, новинар БХРТ-а истакао је да је ужаснут претњама које је добила Топалићева.

„Није било заиста никакве потребе да се колегица Топалић развлачи по друштвеним мрежама и порталима на такав начин“, истакао је Шушак.

Додао је да је непримерено повезивати нечији лични став са запослењем.

У БХРТ-у су саопштили да ће у складу са постојећим интерним актима, која прописују понашање и иступе запосленика на друштвеним мрежама, испитати све чињенице везане за објаве њихових упосленика на приватним профилима душтвених мрежа, а поводом, како кажу, обележавања оспораваног Дана РС.

„Пословодство БХРТ-а није забранило коришћење термина неуставан у извештавању о обележавању 9. јануара, нити навођења свих релевантних чињеница везаних за тај датум“, наводе у БХРТ-у.

(nezavisne.com)

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*