Линта: Хрватске потернице су лов на протеране Србе

0

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта сматра да одлука хрватског правосуђа да изда налог за привођење 76 Срба из бјеловарског краја, због наводних ратних злочина против цивилног становништва, представља наставак лова на протеране Србе.

Један од њих, Рајко Аничић, је у марту у БиХ ухапшен по хрватској потерници због сумње да је починио злочине над цивилима, навео је Линта у писаној изјави за медије, указујући да је Аничић изручен крајем априла Хрватској, иако, како каже, нема никаквих доказа да је починио било какво кривично дело.

Линта је истакао да је на основу међународних потерница бироа Интерпола у Загребу, широм света до сада ухапшено 165 Срба из Хрватске и бивших припадника ЈНА, од којих је 57 изручено Хрватској, те да због тога тражи од министарства правде Србије да у преговорима са Хрватском захтева ревизију свих истрага, оптужница и пресуда у одсуству.

Такође, позвао је спрско Тужилаштво за ратне злочине да, у складу са домаћим прописима и међународним конвенцијама, почне да гони бивше припаднике хрватске војске и полиције који су наредили или извршили бројне ратне злочине против Срба.

Подсетио је да званични Загреб више од 20 година од завршетка рата води политику застрашивања Срба путем константних покретања истрага, подизања оптужница и суђењима у одсуству.

„Циљ стављања Срба на Интерполове потернице јесте да се одржава у јавности бесмислена и лажна теза да су Срби агресори и злочинци, а Хрвати тобоже жртве који су водили ослободилачки рат“, сматра Линта.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*