Љајић: Рок да се постигне договор је крај ове недеље

0

Министар туризма, трговине и телекомуникација Расим Љајић очекује да ће за два до три дана бити решен проблем са таксама на увоз воћа и поврћа које је Хрватска увећала 22 пута за земље које нису чланице ЕУ и додао да никоме не одговара заоштравање ситуације. Он је додао да данас или најкасније сутра од Хрватске очекује предлог новог правилника.
„Очекујемо да се овај проблем реши што пре, јер ће у супротном губици и штета бити из дана у дан све већи и већи“, казао је Љајћ.

Он је додао да је Хрватска својим поступком ставила у неравнораван положај земље ван Европске уније, а пре свега комшије.

Љајић је рекао да је „начелан рок да се постигне договор крај ове недеље“.

„Не могу да верујем да нећемо постићи решење, јер ћемо усупротном само ући у спиралу контрамера“, рекао је министар трговине Србије.

Љајић је раније на ТВ Пинк казао да су контрамере „последња нужна акција коју ће предузети“ и додао да је већ почео да се спроводи инспекцијски наџор који је повећан у односу на неку нормалну ситуацију, јер се тако жели да покаже да су уведене хрватске мере бесмислене.

Љајић је позитивно оценио изјаву премијера Хрватске Андреја Пленковића да очекује да ће се решење пронаћи још ове недеље.

Министар је додао да ће Србија инсистиртати да контрола не буду по врсти воћа и поврћа, него по камиону и да ће тражити да се те цене уједначе са ценама земаља Европске уније и земаља у региону.

„Европска комисија ће сигурно захтевати од сваке земље да те цене буду истоветне, била то чланица или кандидат“, казао је Љајић и додао да су „сви у Европској комисију казали да мере Хрватске крше споразум о стабилизацији и придруживању са ЕУ.

Бета

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*