Ljajić: Šta bi bilo kad bi svi bili Kolinda

0

Srpski proizvodi nisu dobrodošli u Hrvatskoj, izjavio je ministar trgovine turizma i telekomunikacija Rasima Ljajić

Srpski proizvodi nisu dobrodošli u Hrvatskoj, a na to upućije reakcija predsednice te zemlje Kolinde Grabar Kitarović, povodom čokoladiica subotičkog Pionira koje su se našle u paketićima za decu pripadnika hrvatske vojske, kaže Ljajić.

„Izjava predsednice Hrvatske je nedemokratska, neevropska i neekonomska. Takav nastup jasno govori da srpski proizvodi nisu dobrodošli u Hrvatskoj“, kazao je on u izjavi Tanjugu.

Prema rečima Ljajića u Srbiji posluje više hrvatskih kompanija, nego što srpskih proizvoda ima na rafovima prodavnica u Hrvatskoj, ali o srpskim kompanijama u Hrvatskoj ne može ni da se govori.

„Ukoliko bi se predsednici svih država rukovodili logikom Grabar Kitarović, bili bi narušeni elementarani principi tržišne ekonomije, koji podrazumevaju slobodan protok roba i usluga, a svet bi bio vraćen u doba čistog protekcionizma“, naglasio je on.

Ljajić koji je i potpredsednik Vlade Srbije je dodao da će Srbija bez obzira na ovakve istupe s hrvatske strane i dalje imati jedanak tretman prema svim kompanijama koje posluju na njenom tržištu, i domaćim i stranim, pa i hrvatskim i trudiće se da privuče što više stranih investicija.

„O kakvoj normalizaciji u regionu možemo da govorimo ako etničku netrpeljivost izaziva čak i jedna čokoladica, samo zati što je proizvedena u Srbiji? Patriotizam se ne pokazuje na način da se uvek napada neko drugi, a pomirenje se ne gradi večitim udovoljavanjem radikalizovanim delovima javnosti“, istakao je on i naglasio da su čokoladice o kojima je govorila predsednica Hrvatske proizvedene u multietničkoj Subotici, gde živi najveći procenat Hrvata u Srbiji.

Čokoladica koja se pravi u subotickom „Pioniru“, našla se u paketićima hrvatske predsednice namenjenim deci branitelja za Dubrovnik i prilično je iznervirala deo javnosti u hrvatskoj , a Grabar Kitarović je tim povodom kazala je da je veoma razočarana, jer lično zastupa i podržava kampanju „Kupujmo hrvatsko“.

„U toj korpi su se bili proizvodi koji nisu bili hrvatske proizvodnje, a koji se nalaze na hrvatskom tržištu. Hrvatska predsednica mora promovisati hrvatske proizvode i to se više neće dogoditi“, rekla je ona, a preneli su hrvatski mediji.

 

 

 

Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

*