Љајић: У региону као да је 1996. година, а не 2017.

0

Председник Социјалдемократске партије Србије (СДПС) Расим Љајић каже да је реално да владајућа коалиција око Српске напредне странке (СНС) има једног кандидата на председничким изборима, и да циљ треба да буде да тај кандидат победи у првом кругу.

– Имате два опозициона кандидата, Вука Јеремића и господина (Сашу) Јанковића, према томе, одлазак у други круг могао би да значи мобилизацију целе опозиције, наш циљ треба да буде да победимо у првом кругу и због тога је важно да имамо једног кандидата – рекао је Љајић за Н1.

Упитан о томе ко треба да буде тај заједнички кандидат владајуће коалиције, Љајић каже: Било би некоректно да ја сугеришем највећој странци кога ће они кандидовати.

Вучић има највише шансе за победу

Он је рекао да је реално да председник СНС-а и премијер Александар Вучић има највише шансе да победи, и да он једини има шансе да победи у првом кругу, а да „све друго значи одлазак у други изборни круг“.

Љајић је раније најављивао да ће се он кандидовати за председника Србије, али је затим казао да ће, ако владајућа коалиција буде имала једног кандидата, подржати тога кандидата.

– Немам никакву претерану жељу да се афирмишем. Мислим да би за странку то било добро (да се кандидује), али остајем при ставу да је реалније да имамо једног кандидата и да ми тог кандидата подржимо – рекао је Љајић.

Прекомпоновање политичке сцене

Он је додао да ће председнички избори значити „почетак прекомпозиције политичке сцене“ и да ће се појавити нове снаге, партије и покрети.

– Мислим да ће позицију ДС заузети Вук Јеремић са својом странком, Јанковић ће заузети позицију грађанске снаге, сигурно је ово почетак промене и смене генерација на политичкој сцени. Лидер покрета ЂБ Саша Радуловић је заузео позицију Г17. И Јеремић и Јанковић користе изборе управо за то – рекао је Љајић.

У региону као да је 1996. година

Kада је у питању регион, Љајић каже да се утисак да је 1996. година, а не 2017. Он додаје да постоје различита гледишта на прошлост, али да се не може очекивати да ће Доналд Трамп или неко други од споља променити ситуацију, већ да сами морамо да учинимо све што је до нас да те односе уредимо.

– Сви народи имају своју визију на то шта се дешавало у прошлости, а када погледате односе у региону имате утисак да је 1996. а не 2017. година и мислите да се нека питања никада неће решити – рекао је Љајић гостујући у Новом дану.

Трамп неће ништа променити

Он каже да нико не може да предвиди шта ће се у будућности дешавати и куда ће се свет кретати, али да народи у региону морају да траже заједничке тачке на којима ће радити без обзира како тумачили догађаје из прошлости и садашњости.

– Видим овде помаму да ће долазак Трампа све променити, али неће. Ми морамо да учинимо оно што је до нас да те односе уређујемо. Морамо да побољшамо економију, инфраструктуру, да користимо фондове Европске уније и тако да стварамо терен за неку другу генерацију која ће ове проблеме решавати боље него ми – истиче Љајић.

Мање отворених питања са БиХ

Уочи посете Београду председавајућег Већа министара Босне и Херцеговине, Дениса Звиздића, Љајић каже Србија и БиХ имају мање отворених питања него Србија и Хрватска.

– Овде је отворено питање границе, иако је решено 97 одсто. На четири локације треба да се дефинише административна линија, а то су Хидро електрана Зворник, Бајина Башта, пруга Београд-Бар код Штрпца и граница код Прибоја и Рудог. Отворено је и питање несталих, питање сукцесије се одвија на свој начин и питање војних станова. Избеглице су решиле своја станарска права. Остају унутрашња питања уређења у БиХ, али то се решава у БиХ – објашњава Љајић.

Kампања на ББЦ

Туристичка организација Србије покреће кампању на ББЦ како би промовисала туристичке потенцијале Србије. Министар трговине, туризма и телекомуникација зна колико ће та кампања коштати, али каже да се преговарало три до четири месеца са британским јавним сервисом.
– Kампања ће од марта бити три недеље на ББЦ, а потом до септембра дигитална, па после још три недеље на ТВ-у. И са тако релативно малим буџетом мислим да остварујемо добре резултате. Биће кампања и на другим светским специјализованим телевизијама – најавио је министар.

 

 

 

Бета, Н1

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*