Љиљана Смајловић: Клинтоновска елита у Европи страхује за себе

0

Победа Доналда Трампа на председничким изборима у САД је пораз владајућег естаблишмента, а бојазан у Европи проистиче из страха овдашње елите за сопствену будућност, рекла Љиљана Смајловић, уз оцену да је медијска елита произвела уверење да ће Хилари Kлинтон да наследи Барака Обаму, али таквог мишљења нису били “свакодневни Американци“, нити Трампови гласачи којим се Kлинтонова подсмехнула као “гомили жалосних“.

Наша саговорница је истакла и да би се изненадила када би чула да је Трамп уопште свестан да постоји Србија, али и да је она коришћена у кампањи као добар повод за напад на Хилари Kлинтон, а све због догађаја из финиша 20. века.

“Kлинтонови су толико дуго на раличитим нивоима власти да они отеловљују ту такозвану “Давос класу“, односно крем глобалног, планетарног друштва у ком се преплићу холивудске звезде, шефови држава, технолошки и други милијардери… То су умрежени људи који владају добрим делом света. Kлинтонови у САД имају моћну политичку машинерију, Бил и Хилари су познати по оданости својим пријатељима и политичким оперативцима, то је један велики пословни, политички, културни организам са много пипака. Сви су повезани, сви размењују услуге и тргују утицајем, то је елитни клуб са својим правилима и поимањем морала. Бил и Хилари награђују одане и кажњавају оне који су их изневерили, све памте и никад не праштају“, каже Смајловић.

Значајан део кампање кандидаткиња демократа је базирала је на прозводњи страха од руског утицају на председничке изборе, односно амбицију Москве да “издејствује“ победу Трампа, човека који ужива симпатије руског председника Владимира Путина.

“Забавља ме да читам како се америчка штампа згражава над армијом ботова Kремља, а онда нађете изванредан експозее на порталу Политико о извесном Дејвиду Броку који за Хилари Kлинтон ангажује малу војску људи који иду у напад против свакога ко критикује Хилари на друштвеним мрежама… Млади српски предавач на Харварду ми је летос убеђено причао да не постоје никакве шансе да Хилари изгуби и да малтене читав Универзитет Харвард већ годинама ради на пројекту да она постане председница. Она је постигла да је свима било логично и очекивано да она наследи Обаму, тако да је готово невероватно да није успела у томе, то дође као неки поремећај одлично уходаног система“, додаје Смајловић.

Према њеним речима, улога Викиликса и Џулијана Асанжа је била огромна, због низа пакета хакованих електронских пошљки шефа кампање Kлинтонове, Џона Подесте.

“Из тих мејлова види се неко ситничарење, нека педантерија, памти се ко је коме излазио у сусрет и ко је коме дужан, то је као неко рачуноводство веза и протекција. Непријатно је кад читате и видите да тај круг људи никада није говорио о томе шта Хилари мисли и шта жели да каже, већ су се договарали шта би било добро да она каже, коме би се њене речи допале и шта би било најисплативије. Видите у једном од мејлова да Хилари за три дана треба да објави кандидатуру, али да јој је жао да њен супруг откаже добро плаћено предавање банкарима, за не знам колико новца, иако јој шеф кампање каже да то није добро у тренутку кад њу треба представити као јунакињу обичног човека, жену која ће да се бори за интересе “свакодневног Американца“. Џон Подеста каже да зна да су јој се већ смучили “свакодневни људи“, али да макар на почетку кампање треба да каже нешто у њихову корист. Kлинтонови су створили један огроман, ексклузивни клуб затвореног типа“, истиче Смајловић.

Није се отело Хилари, додаје Смајловић, кад је рекла да су бирачи Доналда Трампа “гомила жалосних“.

“И она то говори у Њујорку, пред веома моћним и утицајним људима и она зна да је то јавни скуп, а њена публика ужива у њеним речима, иако и они знају да ће 60 милиона људи гласати за Трампа. То се догодило и у последњој фази владавине Слободана Милошевића, када се у ДОС није говорило како треба преотети бираче од Милошевића, већ се наводило да су то људи којима се не може помоћи, да су непоправљиви и да се не могу рехабилитовати. Неко је питао Била зашто су белци огорчени, одговорио је да су у таквом расположењу јер неколико година нису добили повишицу. То је подсмешљиво, али је и тачно. Они нису гладни, али су угрожени јер сматрају да су навикли да живот треба да им буде све бољи и бољи. Постоји презир у Kлинтоновима према обичним људима, а баш под наводима “службе народу“, они су се обогатили“, истиче Смајловић.

Kлинтонова је у финишу кампање регрутовала елите, на завршним конвенцијама се дружила са музичким и спортским звездама, али то није донело резултат.

“Слично као у пролеће 2012. у Србији. Све звезде, филмске, позоришне, писци, музичари, сви су се појавили у кампањи Бориса Тадића, али нису покренули масу, није било народа на тим митинзима и ту је створен затворени круг. На речи Kлинтонове да се она за нешто бори, Трамп одговара да се “бори 30 година и да се невероватно обогатила, а да су њени бирачи осиромашили“. Фактор Трампа јој није помогао ни код Хиспаноса. Њих тирдесет посто ипак је гласало за Трампа, упркос ефекту “бабароге“ који је стваран око Трампа“, оцењује Смајловић.

Истраживачи су се посебно обрукали, а како истиче наша саговорница, једино је Нејт Силвер 15 дана пре избора рекао да су Трампове шансе повећане на трећину.

“Kолеге су се огорчено дигле против њега, говорили су да је незналица, неук, да не ваља његов модел, да је прорачун погрешан и он је дан пре избора смањио Трампове шансе на 25 одсто. То је страшан притисак и када то постоји онда они који објављују своје процене морају да се правдају, али и да устукну. Са друге стране, док се градио “мит о ефекту Трамп на Хиспаносима“, тврдило се да “тихи гласач Доналда Трампа“, који ће само да се појави на изборима, иако је на то веома гласно упозоравао између осталих и редитељ Мајкл Мур, речима да ниједан „бесни белац“ на дан избора неће остати код куће“, каже Смајловић.

Трамп и Србија – у домаћој јавности се чини да је та љубав велика колико Србије и Русије. Србија је навијала за Трампа, али питање и даље стоји – да ли ће Трамп навијати за Србију?

“Ја ћу бити запрепашћена ако се испостави да је Трамп нешто нарочито свестан да ми постојимо, до сада за то нисам видела доказе, О Србији се говори на сајту Брајтбарт, чији уредник је водио Трампову кампању у финалној фази, али не у светлу бриге за нас, већ како би се извршио напад на Хилари. Запамћено је да су Бил и она оштрили своје геополитичке зубе на Балкану и мислим да смо само толико њима ушли у фокус. Изненадићу се ако чујем да Трамп зна шта је Србија, али људи који су испитивали рањивост Kлинтонове су нас имали у виду зато што смо добар аргумент против ње“, оцењује Смајловић.

У Трамповим речима наша саговорница је препознала ставове Мајкла Флина, бившег директора Војнообавештајне агенције, демократе који се одвојио од “естаблишмента“ и заузео другачије ставове.

“Он говори о изручењу Фетулаха Гулена Турској.јер га види као неку врсту турског Хомеинија. Трамп је од њега преузео и начин мишљења о Русији, он је човек који сматра да је исламски фундаментализам већа опасност од Русије за Америку и да ако имаш некога ко има истог непријатеља као ти, па зашто ти да онда не координише своје акције са тим ривалом против опасног непријатеља? Приметно је да је Трамп кроз кампању остао доследан уверењу да са Русијом треба сарађивати, упркос томе што га је Хилари излагала хладноратовском реториком на рачун анимозитета према Русима“, истиче Смајловић.

У том светлу се поставља питање да ли ће Трамп моћи да утиче на Пентагон, али Смајловић истиче да ће моћи, као и да, ако се сетимо, ни Пентагон ни ЦИА нису хушкали на рат на Балкану, то је пре радио Стејт департмент.

А у Европи – мук. Бар у оном званичном делу. Kризни аларми су упаљени после победе Трампа, а наша саговорница истиче да је у корену свега “страх за себе“.

“То је све исти тип елите, клинтоновски… Они су представници тог истог естаблишмента против кога се и у Европи можда диже побуна. Они се не плаше да ће да изгубе Америку као савезника, они бране себе. САД су улагале много више у наоружање, била је војни заштитник и ЕУ је због тога могла да се бави друштвеним темама. Не мислим да ће Трамп препустити Балтик Русима, као што не мислим ни да ће Путин напасти балтичке државе. Трамп је Американцима рекао оно што желе да чују и са чим се слажу, да ће Вашингтон да инсистира да Европљани плате више за одбрану и то је логично, тако бисмо се и ми понашали на месту Американаца. Не верујем да ће Трамп напустити НАТО, верујем да ће навести европске државе да преузму део терета“ закључила је Смајловић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*