.Љимај одговара Ердогану: Kосово није ничији вазал

0

Kосово није ничији вазал и да председника косовске владе Рамуша Харадинаја може да смени само народ који га је изабрао.

То је изјавио заменик премијера Kосова Фатмир Љимај.

Одговарајући на критике турског председника Реџепа Тајипа Ердогана упућене Харадинају поводом одлуке о смени функционера косовске полиције због хапшења шесторо турских држављана осумњичених за подршку покрету Фетулаха Гулана, Љимај је рекао да Kосово жели добре односе са свима али да „вазал“ неће бити никоме.

„Моја порука за Владу и премијера Kосова је да смо ми суверена и независна држава. Нико и ништа не може да прети сем народа Kосова. Он је дао мандат премијеру, он га смењује, ниједна друга држава, ниједан лидер не може да нам каже ко треба да води Владу Kосова“, казао је Љимај.

Он је истакао да то треба да буде јасно и Ердогану који је показао пријатељство према Kосову.

„Премијер је применио Устав Kосова, Влада води рачуна о интересу земље и било који буде покушао да дирне у то ће добити исти одговор“, казао је Љимај и додао да је Kосово западно-европска земља.

Према његовим речима, хапшење и депортација турских држављана је дело сумњиве агенде.

„Тражићемо до краја одговорност, зашто се десило и никада се у нашој земљи због личних агенди које не представљају интересе Kосова то не може догодити“, рекао је Љимај.

Ердоган је јуче у Истанбулу оптужио Харадинаја да подржава „терористе“, пошто је сменио министра унутрашњих послова Kосова Фаљамура Сефаја и директора Kосовске обавештајне агенције Дритона Гашија, због хапшења шестото турских држављана.

Харадинај је сменио министра и директора KОА, јер није био информисан о хапшењу шесторице турских држављана повезаних с покретом Фатулаха Гулена који је у Турској оптужен за покушај државног удара.

Поводом тих догађаја Ердоган је јуче упитао Харадинаја од када штити оне који су извели државни удар и од кога добија наредбе, а поручио му је и да ће да „плати“.

Он је такође оптужио и САД које наводно контролишу Харадинаја.

 

 

Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*