Љубинка Боба Недић: Не називајте нам децу хулиганима!

0
Декани и професори су подржали својим потписом оно против чега су њихови студенти устали.

Има ли веће срамоте за високошколско образовање? Има.

Већа је срамота то што су катедре и департмане претворили у мала породична предузећа. Наравно да ће подржати власт и задржати предузећа. Потврђују валидност плагираних доктората политичарима. Да то не раде, можда би се неко досетио да их пита колико су им пута научни радови цитирани у светској стручној јавности. Наравно да је лакше да Мали и Стефановић буду регуларни доктори наука. Уместо да постављају своја предавања на интернету, студент не може да добије потпис ако не купи књигу свог професора. Па, наравно да је важно да подрже власт и задрже златну коку, јер им је до новчаника стало, а не до студената, науке и часног професорског звања. Трошкови студирања, чак и за оне који су на буџету, све су већи, док су нечији новчаници све дебљи. Па, наравно да ће професори подржати власт, јер власт одржава њихово благостање. Студенти су небитни.

Када њихови студенти буду дипломирали, и то тек након што свако на свом факултету успе да „савлада“ оног једног код кога мора прво шест пута да се падне, посао ће наћи само ако се угледају на своје професоре, па и они подрже власт. Диплома и индекс су ништавни наспрам чланске карте.

Они којима образ не дозволи да се понизе и пљуну на своје образовање, изљубиће родитеље и пријатеље, спаковати кофере и отићи у неку земљу која није ништа нарочито наспрам Србије. Ваздух, земља, небо, градови, села, људи. Једино по чему се од Србије разликује јесте то што се зна ред. Поштују се закони. Криминалци су у затвору. Прво се запошљавају најбољи. Корупција је кажњива. Нико није изнад закона.

Сваки студент и млади човек кога ових дана видите на протесту, тамо је да не би паковао кофере, да би остао у својој земљи, овде стварао породицу, био уз своје родитеље кад остаре. Тамо је да би и он имао чиме да одгаја дете. Тамо је јер није нормално да деца свих политичара иду у стране школе, док наши млади родитељи немају ни за храну.

Тамо су и у име вас који сте уцењени пре гласања, који сте због уцена морали да пуните оне аутобусе, који се сами себи гадите због онога што сте морали, а морали сте да бисте могли да наставите да храните своју децу бар паризером и паштетом.

Тамо су због тога што им родитељи трпе гладни да би они могли да се школују.

Због тога што им уместо културе нудите естрадни шљам и ријалити блато.

Због тога што не желе да им председник државе митингује са осуђиваним криминалцем, певачицом која је казну провела у својој вили уместо у затвору, јер је Палмина другарица, Дачићева другарица, Вучићева другарица.

Тамо су јер их ваша комунална полиција прогања док свирају у Кнез Михајловој, док је њихов вршњак слободан и након што је прегазио девојку, јер му је тата Вучићев друг.

Тамо су јер им се гади онесвешћивање статисте у емисији у којој мама и тата причају о свом чеду од скоро 50 година.

Тамо су јер не пристају на обећања која је Вучић дао белосветским фирмама, да ће у Србији наћи најјефтинију радну снагу.

Тамо су јер нам на сваких недељу дана креирате нови потенцијални сукоб у региону, па се старији крсте и шапућу „само да не буде рата“. А ове младе људе не занимају ваша звецкања оружјем, и ваши минималци. Желе само нормалан живот!

Тамо су јер сте у нефер условима покуповали све локалне телевизије, а националне држите у шаци. Ако вам не повлађују, забранићете свима да им плаћају рекламе. И послушаће вас фирме јер ако вас не послушају, прогањаћете их док се не угасе. Створили сте себи пајташку екипу с путером на глави, завршавате мутне послове између себе, а народ вам је све гладнији и болеснији.

Тамо су јер је одвратно лицемерје када они којима не смета Шредер 24. марта, праве од избледеле и испране мушеме „зид плача“, па блате децу да им ништа није свето.

Тамо су јер су одвратне ваше манипулације јавношћу тиме што са својих телевизија не скидате слике две девојке са по пивом, а Дачић вам није сметао кад је мртав пијан водао стране државнике по Калемегдану.

Деци товарите Сороша на врат, а Драгица вам није сметала пет година, него сте се сада сетили да јој проверите фондацију. Да ли стварно мислите да у овој земљи више нико не уме да мисли?

Млади су на улици јер им детаљ из Фекетића вређа интелигенцију. Интелигенцију им вређа и покварена паштета коју су Алек и Андреј као мали појели, јер су васпитани да све поједу.

На улици су јер им Бачић, Бабић, Ристичевић вређају интелигенцију.

На улици су због бирачких спискова који имају више покојника него студената.

На улици су јер су се спискови износили са бирачких места до оближњег аута.

На улици су јер је Вучић узурпирао 90% јавног простора током предизборне кампање.

На улици су јер не треба да подносе Вучићевићеве, Сарапине и Иванине салве увреда и глупости!

И баш су хулигани!

Након протеста покупе све за собом, током протеста им утихну пиштаљке кад пролазе поред болница. Паметни, млади, лепи, културни, а вама хулигани?!

О томе како се слушају страни налози можете предавање да им држите, а преко својих медија који су брука и срамота за струку поручујете да су ова деца страни плаћеници.

И на крају, млади су на улици и због својих вршњака који у том истом тренутку седе у неким страначким централама и испод сваке вести о студентском протесту куцају исто – „Сорошеви плаћеници“, „Где вам је пиво“, „Боље да нешто радите него што шетате“, „Лењивци, књигу у руке“, „Народ је изабрао свог председника, шта сад хоћете“, „Хоћете да нам рушите нашу дивну земљу“…

Мислим, зар стварно не видите колико сте провидни и немаштовити? Е, млади су на улици и због вас. За разлику од вас, они знају да су вас слагали када су вам обећали посао – „али само још ово да завршите“. Разумеју и да вам је та дневница једино што имате. Не замерају вам. Боре се и за вас, да сутра можете без оваквог понижавања да нађете нормалан посао и без уцена гласате за кога хоћете.

Боре се млади само за нормалну земљу.
Ни за шта више.
Придружују им се и средњошколци.
И родитељи.
И професори.
И пензионери.
С њима су и потлачени радници, понижени војници и полицајци.

Зар су сви у овој земљи који су прозрели и презрели Вучића и оно што он представља хулигани? Тешко.
Јадна је власт која је против своје омладине.
Јадан је и професор који није уз своје студенте и ђаке.

Љубинка Боба Недић, КлотФркет

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*