Љубивоје Тадић: Власт нека укине уметнике – боље него да нас мрцваре из дана у дан

0

Тадић је оценио да је оно што одликује власт, поготово у оваквом друштву – демагогија, и да је све политика. „Отуда обећања, те биће нам боље 2020, те 2030, 2040 2050.. Владимир Дворниковић је рекао да је демагогија отровна биљка која буја на тлу полукултурних демократија“, навео је

Глумац Љубивоје Тадић оценио је да је стратегија за развој културе Србије у наредних десет година „скалдалозан документ“ који доводи у опасност читаву професију. Он је рекао гостујући у емисији Нови дан на телевизији Н1 и да то што на Стеријином позорју није награђена ниједна представа представља „незабележену срамоту у историји позорја“ и критиковао је министра културе што није реаговао.

Стратегија за развој културе Србије у наредних десет година је „скандалозан документ“ поразан по српску културу, казао је Тадић.

„Ја поручујем властима – укините нас, боље него да нас мрцварите из дана у дан“, рекао је он.

Kао пример је навео балетску професију. „Балетска професија нам је пред гашњем, јер се у тој стратегији помиње да ће балетски уметници моћи да се преквалификују. Kако може балетски првак да се преквалификује? Шта сад треба да један Kонстантин Kостјуков да пали цд-ове за музику..“, упитао је Тадић и додао да балетски уметници морају да иду у пензију кад напуне радни стаж и више не могу да играју.

Власт показује непознавање ствари, додао је он, а текст стратегије је нестручно написан.

„Могао је комотно да буде написан на и две, три стране. Да се прогласи да сваки град који нема позориште губи статус града, да свака општина која нема књижару, али са књигама, не кинеским шаренишем, губи статус општине и постаје места канцеларија. То се зове развој читалаштва, позоришне публике“, рекао је Тадић.

Он је оценио и да то што на Стеријином позорју није награђена ниједна представа представља „незабележену срамоту у историји позорја“.

Наиме, жири 62. Стеријиног позорја није наградио ниједну представу на фестивалу, али је једногласно одлучио да додели само две награде, и то „свим учесницима“ и Специјалну Стеријину награду „публици“ Позорја.

„Јавност не зна оно што позоришна чаршија покушава, а чаршија не излази на светло дана већ живи у мраку, и она већ више од десет година покушава да укине, понизи и унизи Стеријино позорје. Ово је још један покушај да то учини“, казао је.

Глумци из позоришта из целе Србије са великим надама одлазе на то позорје, „немају хлеба да једу“, али напорно се спремају – да би их жири „пљунуо“ у лице. „И ја осећам као да су и мене пљунули“, рекао је Тадић.

Он је истакао да се, међутим, поставља питање зашто министар културе Владан Вукосављевић није реаговао.

„Где је министар културе ноћас, зашто се није нашао у Новом Саду? То је скандал такве врсте да је влада морала да пошаље авион по њега, ако је био ван земље, како би решио ту ситуацију“, оценио је глумац.

Тадић је оценио да је оно што одликује власт, поготово у оваквом друштву – демагогија, и да је све политика. „Отуда обећања, те биће нам боље 2020, те 2030, 2040 2050.. Владимир Дворниковић је рекао да је демагогија отровна биљка која буја на тлу полукултурних демократија“, навео је.

Он је рекао и да у земљи осим сиромаштва постоји и проблем сиромашно запослених. „Економисти избегавају да говоре о проблему сиромашно запослених. Ја као првак Народног позоришта немам новца да платим рачуне и лекове, а имам пуно радно време и радохолик сам“ казао је Тадић.

 

 

Недељник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*