Лончар: Лекари не могу да имају велике плате, али ће имати европске услове за рад

0

Министар здравља Златибор Лончари изјавио је данас да лекари у Србији не могу да имају велике плате, али да у условима рада неће заостајати ни за једном савременом болницом у Европи.

Он је новинарима на отварању реновираних одељења у Kлиници за урологију Kлиничког центра Србије казао да инсистира на потенцирању и улагању у младе лекаре како би се оспособили да у будућности грађани Србије могу да се ослоне на њих.

У клиници за урологију данас је отворена реновирана јединица полуинтензивне неге са 14 кревета, реновирани део Центра за трансплантацију бубрега и операционе сале, као и Одељење интензивне неге операционог блока са новим лапароскопским стубом најновије генерације.

Лончар је казао да, после реновирања делова уролошке клинике, очекује „још боље резултате“, наводећи да је током ове године на тој клиници прегледано више од 30.000 пацијената од којих је 2.500 остало на лечењу, док је обављено мање од 3.000 операција, као и велики број једнодневних интервенција.

– Хоћу да се више ради, да се уводе нове методе и нове генерације лекара оспособљене да раде нешто што се до сада није радило – рекао је Лончар.

Директор Kлиничког центра Србије Милика Ашанин рекао је да је за мање од годину реновирано шест клиника средствима добијеним из државног буџета, додавши да Kлинички центар Србије има 75 хирушких сала, 22 интензивне неге са 200 кревета.

– Данас се отвара нова уролошка интензивна нега са 14 кревета. Ми сматрамо да ћемо са свим тим радити много боље – рекао је он.

Директор Kлинике за урологију KЦС Зоран Џамић рекао је да се годишње у тој установи уради од 20 до 25 трансплантација бубрега.

Он је рекао да ће се трудити да се повећа број операција у тој клиници и додао да су услови за рад после реновирања добри.

Министар је одговарајући на питање када ће пацијенти оболели од карцинома бубрега моћи да очекују иновативну терапију, он је објаснио да су то изузетно скупи лекови, да је 23 иновативна лека одобрено на седници Владе Србије да се ставе на позитивну листу и да су приоритет била деца и онколошки пацијенти.

– Правимо стратегију увођења иновативних лекова за наредне четири године. Ослушкујемо потребе пацијената и у складу са нашим могућностима уводићемо нове лекове – рекао је министар.

 

 

 

Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*