Лос Анђелес, америчка престоница банди

0

Лос Анђелес је главни град америчких банди. Постоји их више од 1300 и укупно имају 120.000 чланова. Иако су најбројнији Мексиканци, најбруталније су мотобанде које силују и убијају жене, а тела остављају у прерији

Већ и површни поглед на попис банди у Лос Анђелесу оставља утисак да би овај град, да нема Холивуда и филмске индустрије, био најпознатији по криминалу. Уосталом, није без разлога Лос Анђелес добио надимак главни град америчких банди.

Тренутно се у њему за своје идеје, новац и простор бори око 1350 банди које окупљају око 120.000 чланова. Ако се зна да ЛА броји око четири милиона становника, а са сателитским градовима око 17 и по милиона, није ни чудно што је баш овде расадник највећег криминала у САД-у. Тим више јер је смештен врло близу границе с Мексиком, преко које долазе и имигранти из целе Јужне Америке. Управо су мексичке банде најбројније – има их око 60-ак, но има ту и Јерменаца, Азијаца, Афроамериканаца, Kубанаца, Руса, Италијана, Салвадораца, као и неонациста, али и најславнијих међу њима – бајкера Анђела Пакла.

Њихова историја и данашње чланство никад до краја нису познати јавности. Оно што не желе да се о њима зна, заувијек остаје само међу члановима овог бајкерског клуба који је основан у Фонтани у Kалифорнији 1948. кад је много бивших америчких војника постало вишак. Многи од њих нису се могли помирити с цивилним животом, па су у потрази за авантурама куповали моторе.

Оснивач је Отт Фредли, који је за собом повео део чланства дотадашњих Писд Оф Бастардса.

Узели су име по надимку ескадриле бомбардера из Другог светског рата. У међувремену су проширили своје испоставе у 30-ак земаља широм света и почели кројити властита правила понашања, а постали су део поп-културе након филма „Тхе Вајлд Уан“ и након што је новинар и писац Хантер С. Томпсон с њима провео годину дана у северној Kалифорнији.

Типични члан Анђела Пакла годишње превали око 40.000 километара на омиљеном мотору Харлеy-Давидсону, а чланови клуба радо истичу да је тек један одсто проблематичних створило сасвим погрешну слику о 99 одсто угледних бајкера.

Нажалост, подаци говоре да то баш и није тако. Први пут на лош глас дошли су током великог концерта Ролинг Стонса 1969. године на Алтамонт Спидвеју. који су осигуравали управо припадници Анђела Пакла. Мик Џегер видео је с позорнице да су бајкери били под утицајем психоделичних дрога у комбинацији са алкохолом и врло агресивни. Kонцерт су прекинули кад су једног од гледаоца претукли до смрти.

Стонси су скамењени од страха побегли с бине и живу главу извукли одлетевши хеликоптером. Током деценија многи од ових бајкера наставили су се бавити криминалом, и то врло озбиљним – од шверца оружјем до трговине опојним дрогама, посебно метамфетаминима. Полиција у ЛА-у често има с њима посла због туча, нелегалног оружја које обично носе уза себе и које често и олако користе.

Последњих година добили су врло оштру конкуренцију у бајкерском клубу Вагос Моторцyцле Цлуб, познатијем као Тхе Греен Натион, који су се такође проширили у десетак америчких држава, али најмоћнији и најбројнији су управо у ЛА-у.

Пре неколико година полиција је у њихом седишту запленила око шест килограма кокаина и више од 3000 дугих цеви. Привели су 200 њихових чланова од којих су неки код куће имали панцирке и по неколико минобацача.

Један од одбјеглих чланова анонимно је свједочио да чланови Зелене нације немају превише осећаја: „И ја сам током чланства убио троје људи. Једноставно, то тако иде. У тим људима постоји неко црнило и убијају с лакоћом свакога ко им се супротстави“. Жене третирају као другоразредну врсту која је њихово власништво:“Није лако бити жена у том клубу. Увек постоји могућност да их чланови силују или пребију до смрти“.

Нису само окрутни према женама, него и према мушкарцима. За дуг од 1000 долара њиховог члана су пребили, затим хладнокрвно убили у прерији и оставили његово унакажено тело на сунцу.

Бајкери су тек део шаролике сцене уличних банди у Лос Анђелесу. Једна од најпознатијих је хиспано-ганг позната под именом 18тх Стреет Ганг, према кварту у којем су основани. Чланови су углавном рођени или потичу из Салвадора.

Једна је од најбрже растућих криминалних група у граду која тренутно броји око 15.000 чланова, а проширили су се у чак 32 државе, од Мериленда до Хаваја. Сумњичи их се за бројна убиства, отмице и изнуде, трговину људима и дрогом, крађе аутомобила, али највећи је проблем што су се почели инфилтрирати и у редове америчке војске.

зрешетали су комшије усред дана јер су црнци

Уз њих је по снази банда Флоренциа 13, који уско сарађују с мексичком мафијом и главна су конкуренција 18тх Стреет Гангу. Делују у јужном делу Лос Анђелеса и на попису су најопаснијих банди у граду.

Проширили су утицај и на Вирџинију и Ајову. У последњих неколико година многи од чланова осумњичени су за трговину дрогом, провале и убиства.

Основани су почетком ‘90-их година прошлог века као улична екипа возача брзих аутомобила, али с временом су прерасли у праве криминалце. Пре четири године шесторица њихових чланова осуђена су на доживотне робије за злочине које су починили и признали.

Њихов члан, 24-годишњи Франциско Флорес, осуђен је на доживотни затвор јер је убио своје жртве само зато што су били црнци. Исте године на дугогодишње казне строгог затвора осуђено их је још на десетине јер су, како је рекао били повезани с мексичком мафијом и терорисали округ Флоренце-Фирестоне. А како је то изгледало, описао је државни тужилац: „Само би изашли на улице и насумично пуцали по тамнопутим комшијама. Изазвали су прави рат међу расама које живе на том подручју. Афроамериканци нису више смели ходати улицом нити се возити бициклима јер су били њихове покретне мете. У насељу са 60.000 становника у само годину дана убили су 45 људи“

Иако постоје само две банде чији чланови долазе из Салвадора – а то су већ споменута18тх Стреет Ганг и МС-13 или Мара Салватруча – ови последњи највећи су проблем ФБИ-у. Сматрају их најопаснијом бандом у овом тренутку у САД-у јер су кракове пустили у неколико држава Средње и Јужне Америка.

Осим што су уско повезани с мексичким наркокартелима, изразито су насилни и окрутни у својим походима и осветама.

Главе брију на ћелаво, али лица и чела су им најчешће плава јер их прекривају тетоважама и пирсингом. Лаки су на оружју, а америчка јавност још памти како је један од њихових чланова хладнокрвно побио четворочлану породицу јер су му својим аутомобилом накратко блокирали излаз са паркинга. Да би им се супротставили, ФБИ је 2010. основао посебно оделење МС-13-Таск Форце у којем су запослили најспретније специјалце са задатком да спрече даље деловање ове банде познате по најкрвавијим злочинима.

Ту су затим Авењус , улична банда такође састављена углавном од Мексиканаца. Нису били одувиек насилни, али су се с временом почели бавити ситним криминалом.

Под крај ‘60-их година уплели су се у уличну трговину хероином и том се делатношћу баве и данас, али организовано. Не трпе црнце и боре се свим средствима да се у њихов кварт Хигхланд Парк не досели ни једна тамнопута породица.

Ликвидирају полицајце пред члановима обитељи

С временом су постали толико моћни да све више тинејџера сања о томе да једног дана постану њихови чланови. Банда има врло строга правила од којих је најважнији закон тишине, а оне који га прекрше сигурно очекује смртна казна.

Заштитни знак им је мртвачка глава са шеширом или слова ЛА, АВЕС или А. Први пут добили су ознаку ‘врло опасни’ кад је о њима проговорио и председник Билл Kлинтон. Повод је био догађај из 1995. године кад су припадници Авењуса отворили ватру на аутомобил који је скренуо у погрешан смер. Притом су убили трогодишњег дечака.

У августу 2008. у ЛА-у убили су начелника полиције који је радио у тамошњем затвору и био задужен за затворенике, међу којима су били и припадници Авенуса. Убијен је пред очима својих родитеља у породичној кући у Цyпресс Парку кад се спремао отићи на посао.

Главна делатност им је трговина дрогом и људима и у посљедњих 20 година убили су укупно више од 100 људи.

Претили су и рекетирали становнике Холивуда

И азијатско становништво у ЛА-у оформило је неколико банди које харају тим градом. Међу осталима ту су ЈосштомиГруп, Тајни Раскал Генгг, Ва Чинг, Блек Драгонс,Kкангпае и Ејжн Бојз.

Ови посљедњи формирали су се у Лонг Бичу, и то као обрана од банде Ист Сајд Лонгоса, мексичке банде из Анахеим Стреета. Неке од најкрвавијих злочина извршили су управо у Лос Анђелесу. У септембру 1998. седам њихових чланова оптужено је на смртне казне због 18 убистава и покушаја убистава. Један од најпознатији припадника њихове банде је Марвин Мерцадо, који је осуђен за четири убиства у Америци, али је пред правдом побегао на Филипине, гђе се скривао 11 година. Ухваћен је и враћен у Америку 2012. године, а због окрутног убијања људи 2013. године Мерцадо је осуђен на 218 година затвора без могућности помиловања.

Ту је и банда под именом Арменијам пауер Моб, која је уско повезана с руским организованим криминалом, али имају и неколико чланова родом из Мексика. Оснажили су се 1988. године кад су у Источном Холивуду заузелинеколико паркингашта испред трговинских центара и присилили власнике тамошњих ресторана да прихвате њихову заштиту и запосле њихове чланове као редаре. Први новац стечен рекетом послужио им је као почетни капитал за даљи бизнис. Нису превише бројни. Има их око 2000, али чланови су постали и припадници других расних група, а специјализирали су се за извршавање наручених убистава и то углавном из вожње аутомобилом. Облаче се у војничке панталоне, беле Т-схирт мајице, а на главама носе морнарско плаве скијашке капе.

Носе наочаре искључиво марке Локс, а уз то иду и тетоваже и оружје. Познато је да имају дугу историју сукоба с бандама латино-америчког порекла.

Оснивач – Јермен Силент Петросјан убијен је 22. маја 2000., а убица је био Јосе Аргуета, члан латиноамеричке банде Wајт фенсе. Два дана после убијен је још један њихов члан испред ресторана у Холивуду и то је покренуло талас међусобних крвавих обрачуна. Јермени су се осветили тако што су убили 17-годишњег дечака у дворишту школе коју је похађао.

У акцији названој Пауер Оутрејџ 2011. више од 800 припадника полиције ухапсило је око 100 људи за које се сумњало да су припадници јерменског подземља у округу ЛА-а. Али то је само кап у мору. Јер шта је с осталих 1349 банди с око 120.000 чланова који владају овим многољудним градом?
Њузвик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*