ЛСВ тражи хитну ревизију Енергетског споразума са Русијом

0

Лига социјалдемократа Војводине позвала је Владу Републике Србије да што пре раскине или бар ревидира Енергетски споразум са са Руском Федерацијом и позвало Министарство енергетике да саопшти колико се нафте вади у земљи, којом динамиком и какви су приходи државе од пословања НИС-а.
„Јасно је да Енергетски споразум не може бити редефинисан преко ноћи, да је за то потребно време. Али, мора се почети,“ наводи ЛСВ у саопштењу.

Та странка подсећа да се већ скоро десет година бори за раскидање тог уговора и обештећење Војводине.

„Промениле разне власти али нико и никада није пристао на то да приволи компанију која је сада у већинском руском власништву да уместо три, плаћа рудну ренту барем седам одсто колико она износи по закону“, истиче генерални секретар ЛСВ Бојан Костреш у саопштењу.

Само на тој разлици, плаћајући рудну ренту три уместо седам одсто, руска компанија је већ уштедела преко 200 милиона долара, додаје Костреш, уз напомену да је тај новац је закинут држави, а највећим делом директно из новчаника Војводине која трпи штету од те експлоатације.

ЛСВ подсећа да је уз обећање да ће бити изграђен „Јужни ток“, што се није догодило, НИС 2008. године продат за свега 400 милиона евра и да је уз његову имовину руска компанија преузела налазишта нафте и гаса вредне, како наводи, седам милијарди евра, као и геотермалне изворе.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*