Лубенице су слатке али и јако здраве!

0

Лубеница је пуна благотворних састојака за наше здравље. Нутриционисти кажу да, осим што ћемо лубеницом утолити жеђ, позитивно ћемо утицати на рад бубрега и стање крвних судова. Право је време за слатке и здраве залогаје јер сезона лубеница полако измиче.

Иако је лубеница јако слатка, изненађујуће је да садржи тек око шест одсто шећера. Остатак лубенице чини углавном – вода (до 92 одсто), која је одлична за подстицање рада бубрега, а повољно утиче и на хидрираност и стање коже.

Када је реч о витаминима, лубеница је богата витаминима А, Ц, Б6 И Б1.
На органе за варење и кардиоваскуларни систем такође ће имати позитивне ефекте јер садржи и магнезијум и калијум.

Месо лубенице пуно је антиоксиданса ликопена. Ликопен помаже у борби организма против слободних радикала који могу изврше оксидацију холестерола, и тако омогућавају да се масноће „лепе“ на зидове крвних судова.

Конзумирањем лубенице, на тај начин, могуће је смањити ризик од срчаног удара.

Лубеница ће такође благотворно деловати у случају тегоба због слабе прокрвљености ткива и органа.

Пошто садржи бетакаротен, спречава или ублажава дегенеративне процесе на макули, односно на средишњем делу мрежњаче, па је тако лубеница препоручљива и као превентива у заштити вида.

Иако се током године, лубеница може купити и ван сезоне, препорука је да се оне што више једу током лета.

Иначе, у Јапану се већ неко време узгајају лубенице у облику коцке.

Иако се може помислити да је реч о некој генетичкој модификацији, тајна је заправо у обичном калупу.

Ипак, тај занат и вештина коштају, па се тако коцкасте лубенице али и оне у облику пирамиде или срца, продају за неколико стотина евра по комаду.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*