Мађари и Пољаци против ЕУ!

0

Мађарска стоји уз Пољску и позива Европску комисију да не прекорачује своје овлашћења, поручио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.

Европска унија дала је недељу дана Пољској да заустави правосудне реформе за које Брисел тврди да ће ставити судове под директну контролу владе и да би могле да угрозе владавину права, подсећа Ројтерс.

Сијарто сматра да Kомисија жели да се меша у унутрашња питања Пољске и поручује да не би требало да се понаша као „политичко тело“.

„Стојимо уз Пољску и позивамо Европску комисију да не прекорачује своја овлашћења“, рекао је Сијарто.

У међувремену, пољски посланици усвојили су данас контроверзни закон о реформи Врховног суда, упркос вишедневним уличним протестима, забринутости опозиције због независности судства и претњама Европске уније санкцијама без преседана.

Председник Европског савета и бивши премијер Пољске Доналд Туск оценио је да су промене у правосуђу које спроводи влада у Варшави „уназађујуће“, против европских вредности и да доводе Пољску у ризик да буде маргинализована.

За усвајање закона, којим се министру правде омогућава да бира кандидате за тај суд, у доњем дому пољског парламента гласало је 235 посланика, 193 је било против, а 23 су била уздржана.

Лидер владајуће пољске партије „Право и правда“ Јарослав Kачињски раније је оценио да је упозорење Европске комисије Варшави да заустави правосудну реформу „политичко“ и поручио ЕУ да не би требало да се меша у то питање.

Европска комисија затражила је од Пољске да заустави правосудну реформу, нагласивши да би могла да има „веома негативан утицај“ на независност судова, а у противном, наводи, очекује је дисциплинска мера већ наредне недеље.
Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*