Мађари забрањују изградњу џамије у селу на граници са Србијом

0

Ово село се налази на југу Мађарске као и на граници са Србијом и било је главно место уласка миграната који балканском рутом покушавају да се домогну западне Европе

Први човек мађарског села Ашотхалома на граници са Србијом Ласло Тороцкај, из редова ултрадеснице, изјавио је да је сеоска управа изгласала забрану изградње џамија и активности мујезина.

АП додаје да је забрањено и ношење велова и марама којима муслиманке покривају главу Мађарска:Забрана изградње џамија у селу на граници са СРБ попут бурки, чадора…

Агенција наводи тврдњу Тороцкаја да је наредба донета како би се одбранила “заједница и традиције” тог села од плана ЕУ за пресељење тражилаца азила у 28 држава чланица Уније.

АП подсећа да се ово село на југу Мађарске налази на граници са Србијом и да је било главно место уласка миграната у Мађарску који балканском рутом покушавају да се домогну западне Европе.

Агенција наводи да је Тороцкај био један од првих у заговарању изградње граничних ограда којима би се зауставио прилив миграната и додаје да је мађарска влада крајем 2015. поставила ограде на границама са Србијом и Хрватском.

 

 

Танјуг, Телеграф

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*