Mađari zabranjuju izgradnju džamije u selu na granici sa Srbijom

0

Ovo selo se nalazi na jugu Mađarske kao i na granici sa Srbijom i bilo je glavno mesto ulaska migranata koji balkanskom rutom pokušavaju da se domognu zapadne Evrope

Prvi čovek mađarskog sela Ašothaloma na granici sa Srbijom Laslo Torockaj, iz redova ultradesnice, izjavio je da je seoska uprava izglasala zabranu izgradnje džamija i aktivnosti mujezina.

AP dodaje da je zabranjeno i nošenje velova i marama kojima muslimanke pokrivaju glavu Mađarska:Zabrana izgradnje džamija u selu na granici sa SRB poput burki, čadora…

Agencija navodi tvrdnju Torockaja da je naredba doneta kako bi se odbranila “zajednica i tradicije” tog sela od plana EU za preseljenje tražilaca azila u 28 država članica Unije.

AP podseća da se ovo selo na jugu Mađarske nalazi na granici sa Srbijom i da je bilo glavno mesto ulaska migranata u Mađarsku koji balkanskom rutom pokušavaju da se domognu zapadne Evrope.

Agencija navodi da je Torockaj bio jedan od prvih u zagovaranju izgradnje graničnih ograda kojima bi se zaustavio priliv migranata i dodaje da je mađarska vlada krajem 2015. postavila ograde na granicama sa Srbijom i Hrvatskom.

 

 

Tanjug, Telegraf

POSTAVI ODGOVOR

*