Мађарска оптужила Вашингтон да се меша у њене унутрашње ствари

0

МАЂАРСКА влада оптужила је данас амерички Стејт департман за мешање у изборну кампању у тој земљи.

Министарство спољних послова Мађарске позвало је данас отправника послова САД у Будимпешти Дејвида Коселанчика на разговор, након што је биро Стејт департмана за демократију, људска права и рад (ДРЛ) објавио 7. новембра да ће определити до 700.000 долара за „пројекте који повећавају приступ грађана објективним информацијама о домаћим и глобалним питањима у Мађарској”.

Стејт департман је објавио на свом сајту да је циљ ДРЛ подршка медијима ван Будимпеште у извештавању на основу чињеница и повећање њихове публике и економске одрживости, преноси „Политико”.

Иако ће средства из САД бити обезбеђена тек у мају 2018. најраније, односно после избора у Мађарској, Будимпешта тврди да се ово финансирање своди на америчку интервенцију у унутрашњу политику.

„Мислимо да је ово веома чудна ствар, сматрамо то неуобичајеним кораком међу савезницима”, рекао је шеф кабинета премијера Јанош Лазар на конференцији за новинаре.

Он је додао да се планови Стејт департмана о финансирању своде на „мешање у изборну кампању” и да није јасно „који је циљ америчког Стејт департмана”.

Мађарско министарство спољних послова већ се жалило на интересовање Стејт департмана за мађарске медије у октобру када је Костеланчик позван да објасни свој говор о одбрани слободе штампе.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*