Mađarska optužila Vašington da se meša u njene unutrašnje stvari

0

MAĐARSKA vlada optužila je danas američki Stejt departman za mešanje u izbornu kampanju u toj zemlji.

Ministarstvo spoljnih poslova Mađarske pozvalo je danas otpravnika poslova SAD u Budimpešti Dejvida Koselančika na razgovor, nakon što je biro Stejt departmana za demokratiju, ljudska prava i rad (DRL) objavio 7. novembra da će opredeliti do 700.000 dolara za „projekte koji povećavaju pristup građana objektivnim informacijama o domaćim i globalnim pitanjima u Mađarskoj”.

Stejt departman je objavio na svom sajtu da je cilj DRL podrška medijima van Budimpešte u izveštavanju na osnovu činjenica i povećanje njihove publike i ekonomske održivosti, prenosi „Politiko”.

Iako će sredstva iz SAD biti obezbeđena tek u maju 2018. najranije, odnosno posle izbora u Mađarskoj, Budimpešta tvrdi da se ovo finansiranje svodi na američku intervenciju u unutrašnju politiku.

„Mislimo da je ovo veoma čudna stvar, smatramo to neuobičajenim korakom među saveznicima”, rekao je šef kabineta premijera Janoš Lazar na konferenciji za novinare.

On je dodao da se planovi Stejt departmana o finansiranju svode na „mešanje u izbornu kampanju” i da nije jasno „koji je cilj američkog Stejt departmana”.

Mađarsko ministarstvo spoljnih poslova već se žalilo na interesovanje Stejt departmana za mađarske medije u oktobru kada je Kostelančik pozvan da objasni svoj govor o odbrani slobode štampe.

Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

*