Мађарска протерује Сорошев Факултет из Будимпеште

Притисак Мађарске на невладине организације које се финансирају из иностранства прелио се на пооштравање правила за стране универзитете, а то би могло утицати и на Соросов Централноевропски универзитет (Централ Еуропеан Университy, ЦЕУ) у Будимпешти, упориште либералног међународног образовања у тој земљи, али и у региону.

1

Закон погађа „у срце“ ЦЕУ-а, факултета који је основао Џорџ Сорос, амерички бизнисмен мађарског порекла.

„То није питање у којем је могућ компромис“, рекао је ректор Мајкл Игнатијев студентима и запосленима факултета. „Ми гарантујемо за наше академске слободе“, додао је.

Десничарски премијер Виктор Орбан критиковао је удружења цивилног друштва које је финансирао Сорос, оснивач фондације Отворено друштво која подупире организације широм света и коси се с Орбановом политиком.

По закону који је у уторак поднесен парламенту, страни факултети морају имати кампус у Будимпешти и у држави из које долазе. ЦЕУ, који делује само у мађарској престолници, једино је међународна високошколска установа без огранка на другим местима.

„Ови амандмани би од ЦЕУ-а захтевали да отвори додатни кампус у савезној држави Њујорк. Тјерање ЦЕУ-а да то учини не би имало никаквих предности и створило би финансијске и трошкове људских ресурса“, саопштио је ЦЕУ.

Факултети морају почети проводити закон до 15. фебруара 2018. или престати прихватати нове студенте до септембра 2018. године.

ЦЕУ је основан 1991. и данас има око 1.400 студената.

ХИНА

1 КОМЕНТАР

  1. Цркни већ да БОГ да матора Српска крвопијо ионако си већ подуже гробару једној нози
    на лопати.

    Не волим мађаре али ово што је орбан подигао зид као меру против имиграната онда забранио
    на територији мађарске све сорошеве нво и сада са протеривањем факултета маторе џукеле
    су се показали као пун погодак

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*