Мађарска усвојила закон „Стоп Сорошу“

0

Мађарски парламент усвојио је пакет-закон под називом „Стоп Сорошу“ којим се омогућава кривично гоњење невладиних организација ако помажу мигрантима, пренела је агенција Франс прес.

Премијер Виктор Орбан је после победе на парламентатним изборима обећао да ће предложити такав закон који је у парламенту изгласан са 160 гласова „за“ и 18 „против“.

Орбан је раније покренуо кампању против Џорџа Сороша (87), америчког милијардера мађарског порекла кога оптужује да преко невладине организација које финансира, подстиче масовно досељавање у Европу.

Новим законом је предвиђена казна до годину дана затвора за сваку особу која помогне особи која је илегално ушла у Мађарску из земље која није у „Шенгенском простору“. Kазне нема ако је особа добила помоћ док је била изложена некој непосредној опасности.

Пре усвајања закона, донета је и измена Устава по којој не сме да се „угрози састав мађарског становништва“. Та уставна одредба има за циљ да неуставним прогласи квоте за пријем миграната које и Мађарској налаже Европска унија.

Измена Устава такође „забрањује бескућништво“, а отвара могћност формирање нових судова за случајеве који се тичу јавне управе и каже да држава „мора да брани хришћанску културу Мађарске“.

За ту измену је гласао 159 посланика, док их је пет било против, пренела је агенција АП.

 

бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*