Мађарска: „Збрисати све организације које финансира Сорош“

0

Све организације цивилног друштва које финансира Џорџ Сорос треба да буду „збрисане“ из Мађарске, каже потпредседник владајуће партије Фидес Силард Немет.

Мађарски премијер Виктор Орбан раније је рекао да невладине организације добију новац из иностранства како би „организовали прилив избеглица и подстакли миграцију“.

Немет је на конференцији за новинаре рекао да Сорос „гура велики светски капитал и с тим у вези политичку коректност у Мађарску“ а да се невладине организације које финансира мешају у политику, пренео је сајт ХирТВ.

„Ове организације морају да буду потиснуте свим расположивим средствима и ја мислим да морају да буду збрисане. Мислим да су међународни услови сада прави за то пошто је изабран нови председник САД“, рекао је Немет.

Ројтерс наводи да нико у Соросевом фонду није био доступан за коментар, а портпарол мађарске владе Золтан Kовач је у одговору на питање британске агенције упућено мејлом одговорио да као посланик и потпредседник Фидеса Немет заступа становиште

Kовач је, међутим, указао да је став мађарске владе изнео премијер Орбан у интервјуу објављеном на сајту 888.ху у децембру када је рекао да ће Сорош бити „истиснут“ из сваке европске земље и да ће невладине организације бити под лупом како би се видело чије интересе представљају.

Из групе за људска права ТАСЗ, једне од НВО које финансира Сорос кажу да не знају шта влада планира у вези са организацијама цивилног сектора, али да „их не плаше последњи коментари“.

 

 

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*